"Rada odmítla převzít tento závazek. Myslíme si, že KKN si musí tento problém vyřešit sama, a ne že to bude přenášet na kraj," uvedl Čermák.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) KKN vytknul například to, že při výběrovém řízení na nákup magnetické rezonance nezohlednila pozáruční servis, který v případě těchto přístrojů tvoří výraznou část nákladů. Úřad ROP Severozápad jen za tento tendr uložil korekci ve výši 25 procent ceny zakázky, což dělá 7,3 milionu korun. Další tři miliony jsou pokuta za pochybení při nákupu nemocničních lůžek pro krajské nemocnice a třetí, nejmenší pokuta zhruba 106.000 Kč je za nákup infuzních systémů.
Hejtmanův náměstek a předseda výboru Regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil uvedl, že zatímco ÚOHS obvykle uloží za tyto prohřešky pokuty v řádech statisíců, ROP se musí řídit jinými pravidly, a korekce tak jsou vyšší. Není přitom pravděpodobné, že by se ještě mohly snížit.
Pokuta by ale mohla zvýšit ztrátu KKN, která sdružuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu. Loni skončily ztrátou 130 milionů korun. Letošní úhradová vyhláška je už pro nemocnice méně omezující, ale i tak vedení KKN odhadlo letošní ztrátu na asi 60 milionů korun, přičemž část může pokrýt náhrada za nemocniční poplatky ve výši 25 až 30 milionů Kč.