V unikátním projektu Místo pro život obsadil Karlovarský kraj v letošním roce šesté místo ze 14 regionů. Bohužel, statistiky v mnoha dalších případech nejsou tak příznivé. Z pravidelných informací Českého statistického úřadu vyplývá, že Karlovarský kraj patří k nejhorším například ve výši průměrné hrubé mzdy nebo zaměstnanosti. Což jsou velmi důležitá kritéria, aby lidé zvažovali, zda v tomto regionu žít. Problémem je i dopravní infrastruktura, dálnice do Prahy je stále spíše snem.

Dobře na tom není ani oblast vzdělávání, v této kategorii obsadil kraj v projektu Místo pro život 13. místo. Zdravotní a sociální síť mu vynesla 11. pozici. Na druhou stranu vysoce hodnocena byla ekologie a životní prostředí, což znamenalo druhé místo. A stejně byl hodnocen Karlovarský kraj i z hlediska bezpečnosti.

V Karlovarském kraji v prvním pololetí letošního roku ubylo 592 lidí, v kraji na konci června žilo 297 212 obyvatel. Více lidí zemřelo, než se narodilo a obyvatelé ubývali i kvůli stěhování. Nejvíce ubylo lidí na Karlovarsku, naopak na Chebsku počet přistěhovaných převýšil odstěhované o víc než osmdesát.

Pryč se z kraje odstěhovalo o 347 lidí více, než se přistěhovalo. Počet obyvatel v kraji tak stále klesá, což je trend přetrvávající od roku 2009. Od roku 2012 každoročně v kraji ubývá přes 1000 lidí, loni to bylo 1 465 obyvatel. Relativní úbytek obyvatelstva je mezi kraji v Karlovarském největší.

Nejméně je úbytkem obyvatel postiženo Chebsko, celkově tam v prvním pololetí ubylo 23 obyvatel. Karlovarsko zaznamenalo úbytek 325 obyvatel. Úbytek obyvatel na Sokolovsku představoval 195 lidí.

Do Karlovarského kraje přijelo ve třetím čtvrtletí 301 968 turistů. Meziročně je to o 10,7 procenta více. Přijelo více cizinců i českých návštěvníků. Celkově od počátku letošního roku přibylo v Karlovarském kraji návštěvníků proti loňskému roku o 11,5 procenta, a to více díky tuzemským návštěvníkům. Turisté nejčastěji míří do lázeňských měst, ale i do Krušných hor a za památkami.