„Určitě si poradíte mohou lidé získat například na stojanech ve všech nemocnicích, v karlovarské krajské knihovně, u některých praktických lékařů, u poskytovatelů sociálních služeb nebo na městských úřadech," upřesnila krajská mluvčí Jana Pavlíková.

Samotná kniha je pak rozdělena na čtyři základní části. První se věnuje praktickým radám, kdy je potřeba kombinovat sociální a zdravotní péči. Lidem poradí při nástupu do nemocnice, při rehabilitaci, dlouhodobé péči doma i mimo domov nebo při starání se o umírajícího člověka. „Šlo nám o to, aby se publikace šířila mezi všechny potřebné lidi. Rady nemusí poskytnout jen seniorům, nepředvídatelná situace může potkat každého," doplnil náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Další část se detailněji probírá vybranými tématy pvní části. Poradí s právy a povinnostmi pacienta, nemocenskou, příspěvky, platbami za péči nebo s předepisováním zdravotních pomůcek.

Ve třetí části naleznou lidé užitečné kontakty a informace o službách v kraji. Sem patří výčet sociálních a zdravotních služeb, nemocnic a léčeben. Informace o koronerovi, pohotovosti a záchranné službě a nechybí tu také rady a kontakty pro jednání s úřadem práce. Poslední čtvrtina pak čtenáře zasvětí do světa výrobků a služeb, které mohou pomoci se zlepšením kvality života.

Součástí obsahu je také návod, jak tohoto průvodce používat. Každá kapitola je barevně odlišena, jednotlivá témata mají navigační šipku, důležité informace jsou zvýrazněny rámečkem a označeny jsou také odkazy na jiné kapitoly. Křest knihy se sice uskuteční až ve středu 2. září od 14:00 v Krajské knihovně Karlovy Vary, ale veřejnosti je k dispozici už v těchto dnech.

Glosa Ivany Kalinové

Tleskáme: Určitě si poradíte, to je název nové publikace, kterou vydal Krajský úřad Karlovarského kraje. V tomto manuálu se lidé dozvědí během chvilky informace, které jindy složitě hledali na internetu. Výborný nápad, který aspiruje na pochvalu nebo na ocenění hejtmanským mobilem. Knihu sestavovali úředníci, kteří měli všech pět pohromadě a bezvadný přístup k práci. Vyšla z toho přehledná, neukecaná a ryze praktická příručka. Na kraji se snad něco stalo. Konečně fakt počin pro lidi. Publikace je bez žvástů, kydů, volebních slibů a tváří politiků. Že by si konečně dali říct? Bezva.

V Karlových Varech se otevřel pro veřejnost zbrusu nový venkovní bazén. Mohu se přiznat, že nejprve jsem si myslela, že je to maketa 1:5, podle níž se ten nový bazén postaví. Kdybychom jej srovnali se sokolovským bazénem, pak k fotu stačí napsat: Hledejte deset rozdílů. Toto plivátko se skluzavčičkou, jak na web výstižně napsal jeden ze čtenářů, bylo postaveno z dotací, které magistrát ušetřil na tendrech z jiných staveb. Jinak by nebyl. To je ta dobrá zpráva. Jenomže se asi měl otevřít v tichosti, protože si v plaveckých drahách dohromady zaplave asi pět lidí. Ti se ale zase mohou chlubit, že udělali za odpoledne sto bazénů. Protože skočíte šipku a jste na druhé straně. Fakt dobrý i pro neplavce. Ale nevěřte tomu, že magistrát postaví ještě bazének ve Drahovicích, Doubí či ve Staré Roli. I když by to bylo skvělé.

Krajský náměstek Jakub Pánik odjel v pondělí jednat o financích na opravu silnic II. a III. třídy na Státní fond dopravní infrastruktury a vrátil se poněkud v mdlobách. Dozvěděl se totiž, že obnova těchto komunikací je čistě politickou záležitostí. Tato hláška jej doslova odrovnala, protože si ji neuměl logicky vysvětlit. Co by se asi dozvěděl, kdyby to řekl komukoliv z řidičů, který na neopraveném tankodromu nechal gumy i kola svého vozu? Náměstek Pánik ale myslí lišácky, takže se domnívá, že je to předehra voleb od ANO (Ministerstvo financí), které chce kraj uvrtat do náruče naštvaného voliče. Něco ve stylu ´neopravils, nemáš můj hlas´. Protože víme, jak jsme všichni vděční za každou píď opravené silnice. Takže na náměstka Pánika si ANO nepřijde, ten prokoukne všechny. Tak bacha.