Radnice se s filmaři již dohodla na konkrétních lokalitách, kde se bude točit, i na natáčecích dnech. „Bude se natáčet v ulicích pod hradem, tedy v Kostelní a Zámecké, v parčíku pod hradem, na loketském náměstí a v části pěší zóny,” upřesnil místostarosta Lokte Petr Zahradníček. Jak dodal, proběhnou dvě noční natáčení, v noci z 11. na 12. května a z 12. na 13. května, a jedno denní, v pondělí 15. května. Natáčení velkofilmu zejména v nočních hodinách samozřejmě omezuje obyvatele Lokte. Produkce se ale podle slov místostarosty bude snažit hlučnost co nejvíce omezit. „A my jsme na radě města museli schválit výjimku z obecně závazné vyhlášky o nočním klidu, abychom umožnili natáčení,” poznamenal.

Přehrada v Tatrovicích je bez vody.
Přehrada v Tatrovicích je bez vody

Omezení s sebou nepřináší jen noční, ale i denní natáčení. V pondělí 15. května bude uzavřeno pro dopravu celé náměstí T.G.Masaryka, s výjimkou vozů integrovaného záchranného systému a zásobování. „Všichni obyvatelé jsou informováni prostřednictvím webových stránek města, sociálních sítí, ti, kterých se to týká, i osobně. Jsme dohodnuti i na kompenzaci parkování pro obyvatele,” uvedl Zahradníček.

Zajímavostí tohoto natáčení bezesporu je i to, že se v ulicích pod hradem i na náměstí bude pohybovat tank. „Z tohoto důvodu jsme trvali na kauci. Takže v případě, že by vznikly nějaké škody, například na dlažbě, máme to ošetřené,” podotkl. Filmaři zasáhnou i do vzhledu města, které zaplní například vlajky s hákovými kříži a německé nápisy, tak aby Loket opravdu připomínal německé válečné město.

Loket se v hledáčku filmařů stává čím dál oblíbenější lokalitou. Natáčely se tu seriály, filmy, reklamy. V loňském roce to byly i záběry do cyklu Génius o Albertu Einsteinovi, které tu vznikaly pod vedením oscarového režiséra Rona Howarda. „Zúčastnil jsem se předpremiéry Génia v Praze pro novináře a hosty a Loket tu byl velmi vysoce a kladně hodnocen z hlediska přípravy a spolupráce s filmaři,” vyzdvihl starosta města Zdeněk Bednář.

I podle slov místostarosty město každé natáčení vítá, znamená to zviditelnění i finance do městské pokladny, které jdou dál do kultury. „Jenom už bychom byli jednou moc rádi, kdyby Loket byl ve filmu Loktem. Zatím figurujeme třeba jako alpská vesnička v reklamách nebo švýcarské město v Géniovi,” posteskl si místostarosta Zahradníček.

Žhář založil u jezera hned pět požárů.
Požár u jezera Medard má na svědomí žhář, hrozí mu až tři roky vězení