Ta byla prvním členem vlády, který v letošním roce zamířil do Karlovarského kraje. Hejtmanka a ministryně se dále bavily o možnosti financovat rozšíření kapacity krajské knihovny, a to z Integrovaného regionálního programu (IROP), i o rozvoji průmyslových zón na Sokolovsku a v Chebu.

Podle náměstka hejtmanky Martina Hurajčíka má Karlovarský kraj připraveno 26 projektů oprav krajských silnic k čerpání evropských dotací z různých programů. Jde o akce za téměř 1, 6 miliardy korun. V některých případech už kraj podal žádosti, v dalších se podání teprve připravuje. „V tuto chvíli máte na Ministerstvu pro místní rozvoj předběžně schváleno pět projektů za 172 milionů korun," upřesnila ministryně Šlechtová.

Zdůraznila, že Karlovarskému kraji nebylo zapotřebí vyloučit žádnou ze žádostí pro chyby po formální stránce, jako se to stalo v případě některých jiných regionů. „Je to pochvala pro lidi, kteří žádosti připravovali," dodala.

Zástupci Karlovarského kraje také upozornili ministryni na plán rozšíření nové průmyslové zóny v Chebu, kde se ještě stále řeší vynětí pozemků potřebných pro založení průmyslového parku ze zemědělského půdního fondu. „Rozhodně chceme novou průmyslovou plochu v Chebu, ale je nutné, aby byla nadále podporována i zóna na Sokolovsku, které má největší nezaměstnanost v Karlovarském kraji," vysvětlila hejtmanka Vildumetzová.

S ministryní hovořila také o tom, že kraj určitě využije možnosti čerpat prostředky z IROP na projekt rozšíření kapacity krajské knihovny, a přislíbila, že informace ministerstva důležité pro města a obce bude starostům předávat i kraj.

Krajský radní Josef Janů rovněž informoval o tom, že by se během příštích dvou let měla v Karlových Varech otevřít vysoká škola se zaměřením na balneologii a fyzioterapii.

V závěru návštěvy ujistila ministryně Šlechtová představitele regionu, že je připravena s Karlovarským krajem i s Asociací krajů ČR nastavit novou úroveň spolupráce.