Zahrnul mě fakty, argumenty a nápady. A to tak živě a barvitě, že jsem odcházela s přesvědčením, že vysoké školství v Karlových Varech, krajském městě Karlovarského kraje, není utopie, ale realita. Jenomže veřejná vysoká škola je stále jen na papíře, i když Jan Klíma už přiznal částečné úspěchy.

Společně s primátorem Kulhánkem a zastupitelem Josefem Märzem jste členem pracovní skupiny, která připravuje materiály pro vznik veřejné vysoké školy v Karlových Varech. O jakou vysokou školu by se mělo jednat?

S kolegy připravujeme detašované pracoviště Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze pro výuku fyzioterapie. Podporu vyjádřilo Zastupitelstvo města Karlovy Vary na svém jednání v březnu letošního roku.

Jak jste s přípravami daleko? Co je největší problém?

Na první otázku není lehké odpovědět. Rozeběhli jsme se po trati, kterou před námi v regionu zatím nikdo neběžel. Ale podle dostupných informací stále zrychlujeme. Na problém jsem nenarazil, nebo si je nepřipouštím. Do cesty se mi staví lidé, kteří se do běhu aktivně zapojují, nebo nám v něm pomáhají.

A když se nějaká překážka na cestě vyskytne, tak je zapotřebí se jí nezaleknout, ale vyřešit ji. Takovýchto překážek, někdy složitějších, jindy jednodušších, se po cestě vyskytuje celá řada, ale před žádnou nezůstaneme stát, postupně je s kolegy překonáváme přeskočíme, přelezeme, ale nepodlezeme a běžíme dál.

Odkdy by se škola mohla v Karlových Varech otevřít a kde by sídlila?

Škola bude sídlit v centru Karlových Varů, zde bych si moc přál, aby se studenti pohybovali a město oživili. A pro tento účel je přímo stvořena budova na nábřeží Jana Palacha, odkud to budou mít studenti za praktickou výukou, stravováním, kulturou i zábavou co by kamenem dohodil.

A odkdy by se škola mohla otevřít?

Na jednání s Fakultou tělesné výchovy a sportu jsem se optal, zda je reálné zahájení výuky v akademickém roce 2016 až 2017, a dostalo se mi šalomounské odpovědi: Pokud vám půjdou lidé na ruku jako doposud, tak ano.

Myslíte si, že tato škola je pro tento region vhodná?

Nejen vhodná, náš region, nabízející možnosti studia balneologie a souvisejících oborů, je pro ni přímo stvořen. Na jaře jsme otevřeli 658. lázeňskou sezónu, město Karlovy Vary dostalo darem bohatství v množství přírodních léčivých zdrojů, které nemá jiné město na světě. Je co studentům předávat.

A po vysokoškolsky vzdělaných fyzioterapeutech je velká poptávka nejen v našem regionu.

Karlovarské zastupitelstvo už s tímto vysokoškolským projektem vyslovilo souhlas, kdo všechno ještě vysokou školu podpořil?

Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, Balneologický institut, zdravotnické, lázeňské a ubytovací subjekty ať státní či soukromé, školy, jednotlivci z města i okolí. Patronem projektu je europoslanec Pavel Svoboda, požehnal mu Mons. František Radkovský.

Omlouvám se všem, které nejmenuji, ale např. tým budoucích vyučujích pro teoretickou i praktickou část studijního programu tvoří několik desítek osob. Za všechny si dovolím jmenovat profesory Dvořáka, Sameše, Topolčana, doc. Koliska, prim. Špišáka a sl. Hnátovou.

V neposlední řadě kolegové z magistrátu, a opravdu je podporujících hodně a stále přibývají.

Je tato myšlenka nová, nebo jste se o vznik veřejného vysokého školství v Karlových Varech zajímal už dříve?

Myšlenek a pokusů bylo za poslední roky více. Ztroskotaly z různých důvodů. Tečka!

O vznik veřejného vysokého školství v Karlových Varech jsem se začal zajímat vloni v létě a díky důvěře voličů a vstupem na karlovarskou radnici začínal tento projekt získávat reálnou podobu, stačilo obout si pohodlné boty a rozeběhnout se po již zmiňované trati. A již se nemůžu dočkat, až se přezujeme do treter a zasprintujeme do cíle!