„Akademie věd se nezaměřuje pouze na základní výzkum. Máme zájem také na spolupráci na aplikovaném výzkumu a spolupráci s regiony na něm," uvedl Jiří Drahoš, předseda Akademie věd. Výzkum ovšem musí skončit užitečným přínosem pro státní správu nebo průmysl.

Samotná Akademie věd má v této oblasti bohaté zkušenosti. „Už v 90. letech začala regionální spolupráce s Východočeským krajem," poznamenal Drahoš. Záštita výzkumů Akademií věd podpoří rozvoj kraje. „Umožní také účast na mezinárodních projektech," podotkl hejtman kraje Martin Havel. Spolupráce kraje a Akademie věd by měla poskytnout lepší podmínky pro budoucí projekty. Ale základem všeho by měla být konkrétní představa kraje, na co se chce zaměřit.

Po podepsání smlouvy má prakticky každý šanci podat žádost na aplikovaný výzkum s cílem zlepšit život v kraji.

„Žádosti se podávají každý rok od půlky října do půlky listopadu," řekla Taťána Petrasová, členka Akademické rady. Akademie věd dává roční dotaci na výzkum ve výši 200.000 korun. A to maximálně třikrát za sebou. „Účastnit se může každý. Se svým projektem může poté oslovit pracovníka akademie, kontaktní osobu pro kraj. Když ho ale nepodpoří kraj, je jen malá šance na úspěch," doplnil Drahoš.