Tradiční slavnost se do města vrací po dvou letech. „Omezení kvůli epidemii covidu tvrdě zasáhla i kulturní a společenský život i u nás,“ potvrdil starosta Krásna Josef Havel. „První Staročeské Máje v Krásně proběhly v roce 1980, takže čtyřicáté výročí oslavíme o dva roky později. Za ty roky je to však tak silně zakořeněná tradice, že jakmile to bylo možné, pustili jsme se do přípravy slavnosti," dodal Havel.

Jejich součástí jsou vystoupení tanečních souborů dětí i dospělých, které oživují české lidové zvyky a tance. Jedním z nich je Česká beseda. „Jde vlastně o taneční pásmo spojující různé lidové tance, které v polovině devatenáctého století vzniklo na popud Jana Nerudy a jeho přátel,“ vysvětlila Alexandra Masopustová, která nácvik tanců v Krásně vede. „Letos bude Českou besedu na krásenském náměstí tancovat 32 tanečníků všech věkových kategorií. Kromě nich se představí také děti z místní mateřské školy a taneční soubory Máječek, Máj a Radost.“

Gymnázium Sokolov.
Jste nelidští, vpálilo ANO koalici v kauze výpovědi učitelky

Staročeské Máje v Krásně začínají ve 13 hodin slavnostním průvodem. „Je tradicí, že se při Májích volí král a královna,“ doplnil Josef Havel. A protože jsou letošní máje jubilejní, představíme se všichni předcházející králové a královny. Kromě toho bude možné nahlédnout do dílen tradičních řemesel a také děti se tu zabaví na různých atrakcích. Na večer je připravena pravá staročeská veselice.

Staročeské máje přivezli do Krásna rodáci z Plzeňska, kde se dodnes v některých obcích konají. Tradice, vzniklá za pomoci nových obyvatel Krásna, kteří se do našeho kraje a obce přistěhovali v rámci doosidlování pohraničí po skončení druhé světové války. Do současné doby se daří v Krásně udržet nejen tuto tradici, ale i funkci a aktivní činnost místních folklorních souborů. Staročeské máje jsou vyvrcholením jejich celoročního snažení a možností předvést své umění. Jsou velkou podporou zachování lidových tradic, zvyků a krojů v regionu pro budoucí generace.