Územní středisko záchranné služby Karlovarského kraje na stanovišti v Chebu a Aši zahájí pilotně od 1. března 2012 nový systém výjezdových skupin. Od čtvrtka tak na stanovišti v Aši začne funkovat systém rendez-vous, RV. 

„Princip spočívá v zachování dvou posádek rychlé zdravotnické pomoci v Aši a významném posílení úlohy transportů nemocných do chebské nemocnice. Současně jsou tyto posádky posíleny o takzvanou výjezdovou skupinu rendez-vous vyjíždějící z Chebu. Ta vyjíždí současně při výzvě dispečinku do Ašské oblasti, kde se setká s Rychlou zdravotnickou pomocí v případě potřeby lékařského zásahu,“ popsal lékařský náměstek Územní zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora. 

Tento nový systém je velmi operativní a moderní způsob zajištění lékařské pomoci pro nemocné zdravotnickou záchrannou službou. Lékaři tak nemusí být závislí na jednom sanitním voze. Toto je pro ně velikou výhodou. Pro pacienty se tak posádky záchranné služby stanou dostupnějšími. „Systém, rendez-vous, vedení projednalo rovněž se starostou Aše, Daliborem Blažkem,“ sdělila mluvčí Územní zdravotnické záchranné služby karlovarského kraje Barbora Silná. 

Moderně vybavené terénní vozidlo s pohonem na všechna čtyři kola mu představilo vedení v úterý. Tento vůz bude přivážet lékaře k nemocným. Současně se zástupci Územní zdravotnické záchranné služby a ašské samosprávy domluvili na další schůzce. „A ta se uskuteční na konci května. V tuto dobu už bude nový systém vyhodnocen,“ doplnila Barbora Silná, mluvčí záchranky.

(val)