Rada kraje už schválila výsledek výběrového řízení na zhotovitele stavby, do něhož se přihlásilo 16 společností. Vítězem se stala firma Jurica, která nabídla, že postaví uvedený objekt za 26,6 milionu korun.

„V této nové stavbě získá mezinárodní letiště Karlovy Vary moderní stanici záchranné a požární služby, která odpovídá požadavkům na zabezpečení bezpečnosti civilního provozu ve 21. století. Stavba samotná neznamená jen prosté nahrazení stávající stanice, ale je předpokladem pro další modernizaci letiště," konstatoval náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Výstavba nové stanice ZPS bude probíhat za plného provozu letiště. „Je proto pochopitelné, že akce bude klást zvýšené nároky na zajištění provozní bezpečnosti. Stanice bude umístěna východně od stávajících objektů letiště, v optimální poloze vůči vzletové a přistávací dráze, což zajistí vynikající dosažitelnost všech oblastí letiště v případě nutnosti zásahu," uvedl ředitel letiště Václav Černý.

Hlavní část stavby představuje samotný objekt stanice, který tvoří dvoupatrová budova. V ní bude garáž s osmi parkovacími místy pro zásahová vozidla a administrativní část s prostory pro jednotku hasičů ve službě. Velmi výrazným prvkem stanice ZPS bude prostor operačního dispečinku, který umožňuje dokonalý rozhled po celém karlovarském letišti. V rámci stavby budou vybudovány i nové spojovací komunikace na pojezdovou dráhu.

Stavba nové stanice představuje další krok v modernizaci letiště, kterým bude nahrazena původní, dnešním předpisům již nevyhovující, stanice ZPS, a zároveň zajistí vysokou úroveň bezpečnosti provozu na letišti v budoucích letech. Příprava stavby byla zahájena v roce 2013 a vychází z aktualizovaných rozvojových plánů letiště. Vlastní projekční a přípravné práce probíhaly v letech 2013 až 2015. Projektantem stavby se na základě výběrového řízení stala společnost Invente České Budějovice.

Objednavatelem stavby je Karlovarský kraj, který k jejímu financování použije prostředky z uhrazeného nájemného společnosti Letiště Karlovy Vary za období let 2012 až 2015. Zahájení stavby je naplánováno na listopad, s termínem dokončení v říjnu příštího roku.

Financování stavby je zajištěno zejména z části nájemného ve výši 20,4 milionu korun bez DPH, které bude společností Letiště Karlovy Vary uhrazeno Karlovarskému kraji nejdéle v termínu do 31. 12. letošního roku. Dále prostředky získanými z převodu pozemků letiště do vlastnictví Řízení letového provozu ČR ve výši necelých 334 tisíc korun a zbylá část, zhruba šest milionů korun bez DPH, bude hrazena přímo investorem. Tedy Karlovarským krajem.