„Na našem oddělení ozařujeme okolo 650 pacientů ročně," uvedl Pavel Krištof, primář oddělení radioterapie a klinické onkologie. „Celosvětově přibývá asi čtyři až sedm procent pacientů ročně, přičemž Česká republika tento trend kopíruje." To s sebou nese i delší čekací doby, které se v současné době pohybují okolo šesti až osmi týdnů. Každý přístroj je tak důležitý. „Předchozí lineární urychlovač dosloužil. Bez obnovy přístrojového vybavení by nám v prosinci tohoto roku smlouva s pojišťovnou skončila," uzavřel s tím, že to by byl také konec onkologické péče.

Černé scénáře se ale nenaplnily.

„Nový přístroj, v první řadě to znamená, že onkologická péče v kraji zůstane zachována," sdělil generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März. „Instalovaný urychlovač patří mezi nejmodernější zařízení v České republice a jeho hlavní předností je především vysoká přesnost. Díky ní bude možné lépe zacílit léčbu nádorových onemocnění a ta bude pro pacienta šetrnější i účinnější, Nezanedbatelným přínosem pak je, že lidé budou moci léčbu i nadále absolvovat přímo v regionu a nemusí kvůli ní dojíždět například do Plzně nebo Prahy," upřesnil s tím, že nejde o ojedinělý projekt. „Jen od roku 2009 se nám podařilo na přístrojové vybavení pro KKN získat z programů Evropské unie 498 milionů korun. A chceme v jeho modernizaci dál pokračovat," doplnil.

Pro lineární urychlovač musel být vybudován i nový bunkr za 37 milionů korun, i na ten kraj získal dotaci z Evropské unie. „Do Karlovarské krajské nemocnice šlo v posledních čtyřech letech téměř 1,2 miliardy korun na stavební akce či nové přístroje," dodal hejtman Martin Havel.

Jak hejtman doplnil, z toho 750 milionů se kraji podařilo získat z EU, dalších asi 270 milionů hradil z krajského rozpočtu. „Ročně navíc kraj vkládá okolo 50 milionů korun do obnovy sokolovské nemocnice," vyčíslil Martin Havel. Lineární urychlovač nyní projde potřebnými testy a na konci letošního roku začne sloužit pacientům.

„Jeho zprovoznění není jednoduchá záležitost. Naměřila se na něm první sada dat a probíhají měření kolem bunkru," dodal primář.