Loketskému hradu se v uplynulé části sezony dařilo skvěle. „Nejúspěšnějším měsícem byl jednoznačně srpen, kdy hrad navštívilo 21 tisíc návštěvníků. To je o 4 tisíce víc než loni," uvedl Václav Lojín, ředitel hradu. „Návštěvníky nám trochu ubral deštivý červen. Celkově ale mohu říct, že se hradu Loket letos dařilo výborně," pokračuje Lojín. Největší zájem jeví lidé o expozici útrpného práva. Spoustu návštěvníků přilákaly tradiční Půtovy slavnosti s historickým tržištěm, velký úspěch slavilo také říjnové vinobraní. „Letos byla návštěvnost vinobraní opravdu úžasná," potvrdila Dana Andršová z hradního personálu. „Za první den byl letos počet návštěvníků vyšší než loni za celý víkend." Podle Andršové za to akce vděčí zčásti dobré reklamě, vliv mělo i příznivé počasí.

Díky zajímavým akcím návštěvnost hradu každoročně stoupá. Letos hrad navštívilo zatím 76 661 lidí.

Do Lokte se má navíc příští rok vrátit tzv. Loketská sbírka. Jedná se o původní majetek města Loket, zabavený státem v 90. letech. „Celkem tyto sbírky čítají téměř 10 tisíc předmětů," popisuje Václav Lojín.

„Řadí se mezi ně nábytek, zbraně, porcelán, cínové nádobí a mnoho dalších předmětů. V první řadě chceme pro tento mobiliář vybudovat depozitář odpovídající kvality. Postupně pak budeme jednotlivé exponáty zařazovat do expozic," dodal ředitel.

Bečovský zámecký a hradní areál má zhruba o polovinu nižší návštěvnost než Loket. V rámci objektivity je ale třeba uvést, že není přístupný celoročně, ale jen od dubna do září. Zatímco v roce 2012 navštívilo zámek 51 132 lidí, letos ve stejném období to bylo pouze 44 965 lidí. To představuje pokles o 6 167 osob, což je asi 12 procent, uvedl kastelán Tomáš Wizovský.

„Pokles návštěvnosti byl zaznamenán na větším počtu jiných památkových objektů, zdá se tedy, že se jedná o celorepublikový trend, který může být způsoben mnoha faktory. Počet zahraničních návštěvníků je přibližně srovnatelný, proto je snahou zatraktivnit nabídku zejména pro české klienty," uvedl Wizovský.

„Dlouhodobě se snažíme o zkvalitnění služeb počínaje zázemím, výkladem průvodců až po doplňkové služby. V loňském roce byl zahájen projekt Myslíme na děti, díky kterému směřují aktivity zámku především k nalákání rodin s dětmi," podotkl kastelán. Jako odměnu za návštěvu zámku obdrží každý dětský návštěvník nobilitační glejt, čímž je zároveň povýšen do šlechtického stavu.

„Jako jeden z mála zámků nabízíme také program realizovaný ve školách a kulturních zařízeních relikviář sv. Maura jsme v letošním roce prostřednictvím modelu prezentovali v Praze na Pražském hradě, v Telči, Spáleném Poříčí a na více místech Karlovarského kraje," poznamenal Wizovský.

Sezonu zahájil Bečov sérií přednášek přibližující tesařské řemeslo. V nabídce byly opět oblíbené prohlídky středověkého hradu s názvem „Dobrodružství vápna a písku". Obor archeologie bylo možné objevovat v rámci prohlídek „Historie pod povrchem". Podařilo se také více využít zámeckou kapli sv. Petra v rámci jejího původního účelu pro veřejnost se sloužily během sezony dvě mše.

„Přestože končí standardní návštěvnická sezona, je možné si zámek Bečov stále prohlédnout veřejnosti je nabídnuta denně min. jedna prohlídka expozic. Průběh projektu příkladné obnovy hradu či aktivity edukativního centra Bečov můžete sledovat na www.castlebecov.eu. Pro skupiny od 15 osob je zámek přístupný celoročně. I v následujícím roce budeme pokračovat v trendu rozšiřování služeb zejména rodinám s dětmi nabídku prohlídkových okruhů rozšíříme o program přibližující předškolním dětem život na panském sídle," dodal Wizovský.

Kolem 45 500 lidí takovou návštěvností do konce září se chlubí Chebský hrad. Podle informací chebské radnice to vypadá, že se hrad vyhoupl na druhou příčku v pomyslné anketě nejnavštěvovanějších památek v kraji. „Je to důkaz, že se na hradě připravují akce, které lidi opravdu baví. Myslím si, že této návštěvnosti ale významně pomohla také Krajinná výstava," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda.

Podle kastelána hradu Tomáše Dostála může být jedním z důvodů vysoké návštěvnosti také fakt, že si zvykají památku navštěvovat místní lidé. Ti již měli také možnost ‚ochutnat'atraktivní expozici práva útrpného, která vzniká v barokním podzemním labyrintu pod hradem. A jak uvedl, na novinky se lidé mohou těšit i v příštím roce. Ačkoliv kulturní program ještě není zcela kompletní, Tomáš Dostál prozradil nápady na nové expozice. Jedna, velká, by se měla nacházet v exteriéru a příchozím by přiblížila život na středověkém hradě. „Rád bych zrealizoval také několik menších expozic v dalších památkových objektech, konkrétně jde o kostel svatého Bartoloměje, Kláru a Františkán," dodal. Hrad se jako loni na zimu zcela neuzavře a od listopadu do únoru bude otevřený o víkendech od 10 do 15 hodin, v březnu pak o víkendech od 10 do 17. Od dubna pak opět začne hlavní sezona.