Na největší střední škole v kraji, sokolovské ISŠTE, o lyžařský výcvik přijít nechtějí, a tak doufají, že sníh připadne. Na lyžák se vydají první studenti už za zhruba 14 dní na Jáchymovsko. „O lyžařské kurzy nechceme přijít. Budeme mít hned čtyři. V tamní osadě Nové Město jsme lyžovali i loni a bylo to skvělé, tak doufáme, že lyžařské výcviky nebudeme muset kvůli nepřízni počasí rušit," řekl ředitel ISŠTE Pavel Janus.

Karlovarská obchodní akademie v Bezručově ulici vyřešila dlouhodobý nedostatek sněhu na krušnohorských svazích po svém. „Letos již po několikáté vyrážejí studenti na lyžařský výcvik do Rakouska. Zájem o tento výjezd je velký, skupina se skládá ze studentů všech ročníků. Organizaci lyžařského kurzu jsme nechali na cestovní kanceláři. Studenti vyrážejí koncem ledna," uvedla zástupkyně ředitele školy Lenka Pokludová.

Taktéž ostrovské gymnázium své lyžařské výcviky pro špatné sněhové podmínky rozhodně neruší. „Na rozdíl od minulých let se ovšem snažíme vybírat střediska, kde je dostatek sněhu více pravděpodobný. Mladší žáci letos tedy jedou lyžovat do Krkonoš. Tam vyráží lyžák z naší školy prvně, ale zájezd je organizován na základě zkušenosti kolegy z jiné školy," řekl ředitel Jaroslav Štěpánek. Také doplnil, že starší studenti jedou na pobytové lyžařské zájezdy na Klínovec a do Potůčků. „Z Klínovce se nám už první skupina vrátila. Vychytali první týden v lednu, kdy sníh napadl, a zalyžovali si dobře. Proto věříme, že i ostatní, kteří budou odjíždět na přelomu ledna a února, taktéž zažijí na svazích kvalitní podmínky k lyžování," dodal ředitel.

Sedmý ročník otovické základní školy bude mít dle slov ředitelky Jitky Topičové lyžařský kurz ryze dojížděcí. „Důvod je ovšem právě ten, že když se s termínem náhodou trefíme do doby, kdy sníh nebude, není problém prostě na lyžák odjet v týdnu dalším," řekla. A nebude třeba platit žádné stornopoplatky, či rušit rezervace. „Žáci tedy každé ráno nastoupí před budovou školy do linkového autobusu, který je vysadí v Perninku přímo u sjezdovky. Výhodou je určitě příjemnější finanční stránka, jak na permanentky, tak na jízdné mají žáci velké slevy," podotkla.

„Školní lyžařský kurz jsme nezrušili, protože nakonec napadlo poměrně dostat sněhu. Naši žáci jsou proto v tuto chvíli na lyžařském kurzu na Perninku v Krušných horách," uvedl ředitel základní školy v Chebu na Zlatém vrchu Pavel Černý.