Například v Sokolově jde o meziroční nárůst o 11,2 procenta, což je 5,5 milionu korun. „Celkové pohledávky v roce 2015 pak byly 54,7 milionu korun," sdělila mluvčí sokolovské radnice Dagmar Mašková. Většinu z nich podle ní tvoří pokuty a náklady řízení, a to 72 procent. V minulosti dokonce vedení města zvažovalo, zda dluhy neprodat, ale nakonec od toho upustilo. Nejinak je tomu i dnes.

„V současné době pohledávky prodat nechceme," potvrdil starosta Sokolova Jan Picka.

Podle názoru právního oddělení sokolovské radnice je možné získat více peněz, když si dluhy bude vymáhat samo město.

V sousedních Karlových Varech zase dluží lidé dost peněz na nájemném.

„Celkem město eviduje asi 1500 nezaplacených dluhů v celkové výši 27,4 milionu, a to především za dlužné nájemné bytových a nebytových prostor, neuhrazené faktury, menší částky pak třeba za svoz odpadu," informoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál s tím, že ale 1500 dluhů neznamená nutně 1500 dlužníků.

Mnozí jednotlivci dluží několik částek a za několik různých věcí.

Největší dlužné položky pak mají Karlovy Vary za nájemné. Ty se pohybují ve výši kolem 100 tisíc korun.

„Z neuhrazených faktur jsou jednotlivé položky výjimečně i několik set tisíc, často jde ale právě o položky sporné, které se řeší," doplnil mluvčí.

A do třetice Cheb. I zde dluží lidé městu desítky milionů korun.

„Největší dluhy evidujeme za pronájem bytů a nebytových prostor," uvedl místostarosta Chebu Pavel Hojda. Za loňský rok se částka vyšplhala na necelých 51 milionů korun. Za nájem bytů lidé dlužili devět milionů korun, za nebytové prostory 3,5 milionu korun a téměř 32 milionů korun jsou dluhy z minulých let. Zbylých téměř šest milionů jsou pohledávky spojené s vymáháním dluhů, dluhy za zálohy na služby a dluhy z vyúčtování služeb z let 2011 až 2014.