Po jihovýchodním obchvatu Chebu za 392,6 milionu korun se první řidiči mají projet už prvního září. Jen o chvíli později, možná už koncem září, bude dokončen i obchvat Hroznětína za 435,2 milionu korun.

„Na obchvatu Chebu probíhají dokončovací práce, terénní a vegetační úpravy. Je dokončována úprava křižovatky na Podhrad a na celé stavbě bude ještě provedeno vodorovné a svislé dopravní značení," sdělila Veronika Severová, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje. „Uvedení stavby do zkušebního provozu je plánováno od 1. září tohoto roku, pokud budou správními orgány vydána všechna potřebná povolení," podotkla.

Jihovýchodní obchvat Chebu je dlouhý 3,4 kilometru. Díky této nové komunikaci by se měla zklidnit doprava v Chebu a z centra měla odvést až pět tisíc vozů denně, z toho 450 kamionů. Stavbu obchvatu připravil Karlovarský kraj a získal na ni dotaci z ROP Severozápad.

Na stavbu obchvatu naváže i úprava křižovatek na jejím konci u Chebu. Ty bude financovat Karlovarský kraj a stát budou zhruba 15,5 milionu korun. Úpravy by měly usnadnit napojení obchvatu na současnou silniční síť na okraji Chebu.

Ukončení prací na obchvatu Hroznětína je naplánované na závěr září. Jeho stavba, stejně jako u obchvatu Chebu, začala loni.

Obchvat kolem Hroznětína je s předpokládanou částkou kolem 435,2 milionu. „Akce pokračuje podle plánu, její dokončení pomůže celkovému zklidnění dopravy v Hroznětíně, kudy podle odhadů projede mimo jiné denně okolo 250 kamionů a nákladních vozů. Intenzita dopravy se navíc ještě zvyšuje kvůli výstavbě nové haly firmy Witte Nejdek v průmyslové zóně v Ostrově," uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Kromě zklidnění dopravy v Hroznětíně má modernizace silnic v okolí hlavně posílit kapacitu na takzvané Podkrušnohorské paralele, která je zejména v zimě stále využívanější kvůli rozmachu krušnohorských lyžařských areálů. Z celkových nákladů bude 85 procent hrazeno z dotace Regionálního operačního programu Severozápad. Přibližně 65,3 milionu korun zaplatí z rozpočtu Karlovarský kraj coby investor stavby.

V Sokolově finišuje první část obchvatu Sokolova, která propojí kruhovou křižovatku na Citické s Chebskou ulicí mezi gymnáziem a strojírnami. „Zde počítáme s ukončením prací v září či na začátku října," potvrdil místostarosta Sokolova Karel Jakobec. „Dokončení obchvatu z Citické na výpadovku Kraslická bude trvat zhruba další rok a půl. Jde o nejnáročnější úsek, který obsahuje estakádu přes Ohři a frekventovanou železnici. Celkové náklady obchvatu jsou zhruba půl miliardy korun. Finance poskytl stát z prostředků na odstraňování následků hnědouhelné těžby v regionu. Stavba odkloní tranzitní dopravu směrem od Kraslic a z centra města. Pro Sokolov je klíčová. „Výstavba obchvatu totiž definitivně vyřeší dlouholeté problémy města s tranzitní dopravou, především ve směru na Kraslice," konstatuje Jakobec.

Jak upřesnil,úspěchem je fakt, že projekt bude v plném rozsahu hradit stát v rámci zahlazování následků těžební činnosti.

Po dokončení stavby pak celou komunikaci, i její další správu, převezme od státu Karlovarský kraj.