Mnoho z nich přišlo užívat pohodový slunečný den a z akce si udělali piknik plný dobrého jídla a pití. Mezi lidmi byla vidět uvolněná atmosféra i to, jak jim podobné akce chyběly.

Kančí guláš, zákusky, cizrna, hamburgery, indická, vietnamská či mongolská kuchyně, kdy se rodilí kuchaři snažili předvést to nejlepší ze své domoviny. K tomu kvalitní káva či víno. Nechyběly ani regionální minipivovary se zlatavým mokem. Hrála muzika nebo se soutěžilo v pojídání pizzy. Ke stolu, kde čekali tři hladoví chlapi, neváhala usednout i jedna slečna. A lidé jí fandili, a ve finále dokonce i pomáhaly děti tak, aby vyhrála.

Fotbalisté Baníku Sokolov 1948 zahájili přípravu na novou sezonu
Fotbalisté Sokolova odehráli první přípravný duel

„Festival jídla jsme pořádali poprvé. Podobné venkovní akce jsou oblíbené a lidem chyběly. Chtěli jsme zpestřit prázdniny i těm, kteří se letos rozhodli zůstat doma a nikam necestovat. Čekali jsme, jak lidé na festival jídla zareagují, a musím říct, že zareagovali fantasticky,“ říká ředitel MDK Ladislav Sedláček. Ten zároveň zve na Slavnosti vína, které se na nádvoří zámku konají 8. srpna.

„Byli jsme se na festivalu podívat s manželkou. Co nás zaujalo, to jsme ochutnali. Já jsem se nejvíc těšil na indickou kuchyni a poté okoštoval i nějaké víno,“ říká Kamil Magát ze Sokolova.