Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistři kuchaři bojovali s lososem

Karlovarský kraj - Rozdělit lososa na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži, ocas a změnit rybu na dva díly. A to vše v časovém limitu deset minut. Tento úkol čekal na jedenáct účastníků regionálního kola soutěže ve filetování lososa, kteří svou dovednost včera předváděli v Karlových Varech. Nešlo ale o pouhou exhibici, ve hře byl postup do celostátního finále. Proto měli někteří z kuchařů takříkajíc nervy na pochodu.

15.6.2014
SDÍLEJ:

Kuchaři ze západních Čech a z Prahy soutěžili ve filetování lososa.Foto: Foro Deník Vladimír Meluzín

„Na soutěž jsem sice trénoval, ale to bylo něco jiného. Přitom neměl člověk takovou trému. Tady to bylo před publikem a ještě jsem šel na řadu jako první," řekl čtyřiadvacetiletý Ivo Macháček z restaurace karlovarského Spa Resortu Sanssouci. „Nejhorší bylo odstranění kůže. Tam člověk snadno udělá chybu a zajede do masa," podotkl. Přestože v různých karlovarských restauracích vaří už osm let, soutěže ve filetování se zúčastnil poprvé. „S postupem jsem příliš nepočítal, spíše to byla zajímavá zkušenost," podotkl Macháček.

Nejlepší borci jsou schopni připravit z velkého lososa dva filety během tří až čtyř minut. Do tohoto času se při tréninku vešel také Petr Juhoš z karlovarské Embassy. „To jsem ale zkoušel vyloženě jen rychlost, provedení tak dokonalé nebylo. Jinak si myslím. že čas šest až sedm minut bych mohl dát," dodal Juhoš.

„Na soutěžící čekaly čtyř až pětikilogramové exempláře čerstvého lososa, z nichž filety připravovali," řekl Petr Stádník, šéfkuchař velkoobchodní sítě MAKRO, která šampionát v porcování lososů pořádá. „Jemná práce s ostrými noži a křehkým masem ryby není jednoduchá ani ve chvíli, kdy vás netlačí čas. Stačí totiž přes rukojeť poslat trochu víc síly na čepel a místo masem neplánovaně projede i kůží. Kůže mizí až při stahování, nůž musí být nakloněn zhruba ve dvaceti stupních. Je to věda," poznamenal.

Filety mají splňovat podmínky pro takzvaný trim E, což je čistý kus ryby bez kůže, tuku i kosti. Právě kvalitu finálních filetů, čistotu pracoviště i výtěžnost hodnotila odborná porota. Jakákoliv odchylka od vysoce nastavených standardů byla zohledněna v bodovém hodnocení. „V odpadu by neměly končit kusy rybího masa. Optimální výtěžnost při ručním filetování celého lososa je kolem 60 procent. Důležitý je také celkový čas potřebný pro přípravu filetů," konstatoval Stádník.

Nejlepší z účastníků byl nakonec Petr Svoboda z karlovarského Thermalu. Úkol zvládl do pěti minut.

Autor: Vladimír Meluzín

15.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Futsal: Veteráni z Fut Fetu porazili mladíky karlovarské Slavie

Ilustrační foto

III. třída: Sadov přestřílel tým Útviny a posunul se na druhé místo

Akční Vladař podpoří místní projekty stovkami milionů

Karlovarsko - Po několikaletém úsilí má Místní akční skupina (MAS) Vladař schválenou strategii komunitně vedeného rozvoje. Jde o moderní trend v podpoře rozvoje venkovských oblastí a využití principu plánování tak zvanou metodou Leader.

Bečovu se víkend nepovedl, inkasoval 20 gólů

Karlovarsko – Nepovedený víkend. Ten si ´užili´v okresním přeboru fotbalisté bečovského Slavoje, kteří měli na programu hned dvě utkání.

Dealeři měli doma kilo „marjány“

Karlovarsko - Téměř jeden kilogram marihuany objevili kriminalisté při domovní prohlídce u dvou drogových dealerů, šestatřicetiletého muže a stejně staré ženy.

Naši prvňáci v Karlovarském deníku: představíme prvňáčky ZŠ Dalovice

Karlovarsko - Ve středu 18. října najdete v Karlovarském deníku prvňáky ze ZŠ Dalovice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení