Nabídku projektu mohou bezplatně využít sdružení, spolky, neorganizované skupiny mládeže a komunální partneři z Plzeňského a Karlovarského kraje a Horních Franků.

Projekt realizuje Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem ve spolupráci s Krajským kruhem mládeže Horní Franky v období 2016 2019 za podpory Evropské unie.

Myšlenku vzniku podpory dobrovolnických aktivit pro českou a německou mládež přibližuje Jan Lontschar, ředitel Koordinačního centra Tandem. „Snaha aktivně rozvíjet místo, ve kterém žijeme, je pro každý region nesmírně důležitá. Svoje okolí si totiž výrazně tvoříme sami. V příhraničí jsme navíc zásadně ovlivňováni sousedním národem. Chceme proto podporovat tvoření tohoto prostoru společně, a to již od mládí, kdy si utváříme důležité životní hodnoty," uvedl Lontschar.

Bavorská státní ministryně pro evropské záležitosti a regionální vztahy Beate Merkeová ve svém novoročním projevu v Praze v lednu 2017 uvedla, že česko-německá partnerství měst a obcí jsou důležitým motorem přeshraniční spolupráce.

V duchu tohoto tvrzení byla v lednu v Chodové Plané uspořádána konference českých a německých partnerských měst a obcí z projektových oblastí. Právě ty mohou z projektu čerpat prostředky na uspořádání česko-německých setkání mladých obyvatel, například v rámci kulturních slavností, výletů do partnerských měst a dalších aktivit.

Projekt Přátelství bez hranic Freundschaften ohne Grenzen navazuje na dlouholetou činnost Koordinačního centra Tandem a Krajského kruhu mládeže Horní Franky v mimoškolní oblasti. Více informací o nabídce projektu je k nalezení na webových stránkách www.pratelstvibezhranic.cz.