U zrodu celé akce stála před lety pedagožka Iva Andrášková. „Dříve jezdily školy z celé republiky. Měli jsme tu reprezentanty i z Ostravy či Děčína. To na několik let upadlo a až v poslední době se tento celorepublikový účastnický trend vrací. Jsme rádi, že jsme na soutěži mohli letos přivítat vedle regionálních zástupců i kuchaře a cukráře z Tábora, Prahy nebo Chomutova," uvedla vedoucí učitelka odborného výcviku na SŠ stravování a služeb Karlovy Vary.

Škola akci pořádá ve spolupráci s Grandhotelem Pupp a Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Každý rok se pak určuje povinná surovina, se kterou se musí kuchaři poprat. „Loni to byly brambory a letos je to tvaroh. Chtěli jsme, aby se síly každým rokem vyrovnávaly, proto mají letošek oproti předloňsku cukráři zajímavější," doplnil šéfkuchař restaurace Carlsbad Plaza Karlovy Vary Lukáš Paluska.

Cílem soutěže je ukázat talent a estetický cit nastupujících kuchařů a také, že za výběr tohoto povolání není třeba se stydět. „Velice si vážíme partnerství při pořádání Lázeňského pohárku. Rádi vidíme, že se akce stala opět zajímavou a že jde rok od roku vidět posun vpřed, co se týče nápaditosti vystavovaných výrobků," doplnila ředitelka Puppu Andrea Pfeffer Ferklová.

Aby se předešlo případným podvodům, jídlo, které soutěžící připravovali k vystavení, pak museli během dne také připravit přímo na místě během pódiové show. Důvod byl prostý. Porotci měli jistotu, že jim vystavený pokrm nepřipravil někdo zkušenější předem.

„Lázeňský pohárek se rovněž podařilo zařadit do osmi celorepublikových nominačních soutěží, ze kterých je možné postoupit na mezinárodní mistrovství v gastronomii Gastro Junior," dokončil prezident Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec.


Výsledková listina kuchaři

1. Jindřich Rousek SOU Gastronomie Praha 10

2. Tomáš Guth Středisko praktického vyučování GH Pupp, o.p.s.

3. Michala Pačandová SŠ gastronomická a hotelová, Praha Bráník

4. Dominik Homolka SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

5. Martin Usler SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

6. Patrik Bouda SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

7. Tomáš Vančura SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

8. Patrik Tacinec SZŠ a SOŠS Jihlava

9. Jan Krátoška SŠ obchodu, služeb a řemesel Tábor

10. Martin Gallát SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

11. Markéta Nedvědová SŠ technická, gastronomická a automobilní

12. David Kadlec Hotelová škola Mariánské Lázně

13. Marek Pilát SŠ stravování a služeb Karlovy Vary

14. Filip Jarý SŠ gastronomická a hotelová, s.r.o., Praha Bráník

15. Vojtěch Hlavatý SOŠ a SOU Praha-Čakovice

16. Eliška Nožičková Střední škola živnostenská Sokolov


Výsledková listina cukráři

1. Vladyslav Ryasnyy Střední škola gastronomická a hotelová, Praha

2. L. Brtnická SŠ technická, gastronomická a automobilní, Chomutov

3. Anna Englcová Středisko praktického vyučování GH Pupp, o.p.s.

4. Klára Šimunková -Střední škola živnostenská Sokolov

5. Jan Lindner Střední škola živnostenská Sokolov