Nejprve ale zavítal do Sokolova, kde začínalo krajské kolo fotbalového turnaje družstev základních škol McDonald's Cup 2015/2016. Hejtman na hřišti FC Baník Sokolov pozdravil fotbalové naděje a popřál jim úspěch při postupu do celostátního kola. Poté se vydal do Domova pro osoby se zdravotním postižením Sokolík.

Krajský domov Sokolík má kapacitu 34 klientů a je v současnosti plně obsazen. Tým odborných pracovníků se stará o lidi s mentálním i kombinovaným postižením. Ředitelka domova Lenka Guzaničová upozornila hejtmana na problém s klienty, kteří jsou agresivní, ohrožují ostatní obyvatele domova i personál. „Blíží se doba, kdy se budou připravovat nové střednědobé plány rozvoje sociálních služeb, bylo by tedy v této souvislosti dobré mluvit i o možném vyčlenění části krajského zařízení, kde by takoví klienti byli soustředěni a věnovala se jim potřebná péče," uvedla. Hejtman přislíbil, že nechá prověřit, jak tyto situace řeší ostatní kraje a za jakých podmínek by bylo možno takové „detenční" zařízení vytvořit.

V Bukovanech starosta Miroslav Stropek informoval hejtmana o problému s praktickým lékařem, který na podzim ukončí v obci svou činnost. Obec sice plánuje přestavbu jedné z budov na zdravotní středisko, obává se však, že se nového lékaře nepodaří najít. „Kraj přichází s novým programem pro budoucí praktiky, ještě letos bychom chtěli začít poskytovat finanční příspěvek 20 tisíc korun měsíčně akreditovaným zařízením v regionu, která příští praktické lékaře po absolvování lékařské fakulty dál vzdělávají. Ministerstvo zdravotnictví navíc odstartovalo pobídky pro ty lékaře, kteří by měli zájem zřídit si ordinace v odlehlejších částech regionů," vysvětlil Martin Havel. Ten také přislíbil starostovi, že v hledání praktického lékaře kraj obci pomůže.

Starosta Miroslav Hrůza v Chlumu Sv. Maří řeší problém s návrhem vedení linky velmi vysokého napětí přes území obce, mimo jiné v místech, kde vedení obce nechalo připravit pozemky pro výstavbu rodinných domků. Hejtman nabídl, že zjistí, v jaké fázi se předběžný návrh změny územního plánu nachází, aby jej bylo možné upravit. Poslední zastávkou na cestě hejtmana se staly Dasnice, kde od 9. května letošního roku řídí obec nová starostka Gabriela Turnerová. Společně s hejtmanem diskutovali o akcích, kterými chce vedení obce zlepšit společenský život obyvatel, o možnosti čerpání dotací na dobudování veřejného osvětlení. Martin Havel si také prohlédl prostory, ve kterých by měly vzniknout obecní byty pro seniory. (pav)