Z tohoto výčtu navíc pouze jeden hejtman zůstal věren své straně, a to Martin Havel, který jako lídr kandiduje za ČSSD. Josef Pavel vyměnil svou kdysi mateřskou stranu ODS za Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), a za koho bude kandidovat Josef Novotný, to zatím neprozradil. Sociální demokracie to ale nebude, protože s tou se bývalý hejtman rozešel po své vynucené rezignaci na post hejtmana kvůli svému souběhu funkce hejtmana a poslance vloni na podzim. Jenomže byl to právě Josef Novotný, který při minulých krajských volbách ještě jako sociální demokrat dosáhl obdivuhodného úspěchu. Ze 13. místa skočil na místo první. „Chci využít svých zkušeností ze sedmileté práce pro kraj. Lídrem ani hejtmanem být nechci. Chci jenom pomoci kolegům, s nimiž kandiduji," zdůvodnil Josef Novotný své rozhodnutí jít do krajských voleb. Čelných pozic při volebním úspěchu se ale nevzdává. Podle našich informací bude Josef Novotný o přízeň voličů tentokrát usilovat na kandidátce z předních pozic. A změří tak síly se svým bývalým kolegou a současným hejtmanem Martinem Havlem (ČSSD), svým bývalým krajským náměstkem, s nímž spolupracoval přes šest let. Martin Havel soupeře nepodceňuje, a to ani Josefa Pavla. „Pokládám je za rovnocenné partnery, znám je dobře. Doufám, že volební kampaň bude slušná, bez špinavých triků, na ty voliči nejsou zvědavi," uvedl hejtman Havel. Ten chce jako lídr dosáhnout stejného úspěchu jako v krajských volbách před čtyřmi lety. ČSSD tehdy získala 13 mandátů v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. O jeden mandát více získala pouze KSČM. Svou kandidaturu do letošních krajských voleb potvrdil také Josef Pavel. „Oslovil mě Josef Hora z Hnutí nezávislých (HNHRM), bývalý starosta Chodova a současný krajský radní, zda bych je ve volbách nepodpořil. Já si ho vážím, jako ostatních starostů, proto jsem přijal," uvedl Josef Pavel.

Josefa Pavla ke kandidatuře podle něj zviklalo i to, že na kandidátce jsou zastoupeni i hasiči. O pořadí ale hovořit odmítl. „To je zatím předčasné. Ke starostům mám ale důvěru, jsou to zkušení lidé, kteří mají zkušenosti v komunální sféře a je za nimi vidět práce. Bez této praxe to nejde a až na kraji se učit samosprávu, to je malér a špatně," vysvětlil Josef Pavel.

HNHRM v krajských volbách před čtyřmi roky získalo pět mandátů.

Krajské volby před čtyřmi lety

Krajské zastupitelstvo má 45 členů. Na prvním místě se v krajských volbách v roce 2012 umístila KSČM se 14 mandáty, na druhém skončila ČSSD se 13 mandáty. Pět mandátů získala ODS, pět Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, čtyři ALTERNATIVA a stejný počet, tedy čtyři mandáty, získali Starostové a TOP 09. Hejmanem byl zvolen Josef Novotný, kterého ve funkci vloni vystřídal Martin Havel.