Mladému páru se narodil 16. srpna 2017 malý Kubík. Na svět přišel ve 31. týdnu těhotenství ve Fakultní nemocnici Plzeň Lochotín. Po narození císařským řezem nedýchal a musel být resuscitován, nedostatkem kyslíku začal krvácet do mozku. Krvácení II. stupně způsobilo periventikulární leukomalacii, což je poškození tkáně mozkových komor. Jakub v podstatě strávil prvních pět týdnů svého života v nemocničním prostředí.

„Hned po návratu domů jsme s malým začali cvičit Vojtovu metodu a snažili se našeho cvrčka co nejvíce rozveselit,“ říká otec nemocného Jakuba.

Aby toho nebylo málo, osud házel mladé rodině klacky pod nohy i nadále. Ve třetím měsíci života byla Jakubovi diagnostikována epilepsie a bohužel její nejzávažnější stádium. S novou diagnózou Westova syndromu, který je podstatně četnější u chlapců, se Jakub pral přes tři měsíce. Bohužel bez výsledku. Po plzeňských zdravotnických institucích čekala mladou rodinu štace do Thomayerovy nemocnice v Praze–Krči. Zde byla zjištěna u malého Kubíka dětská mozková obrna a i díky nepříjemné léčbě ACTH po dvou měsících záchvaty přestaly.

„Po této další sérii nutných procedur jsme pokračovali v intenzivním cvičení Vojtovou metodou i Bobath, což je další možný prostředek rehabilitace. Nemoc nám i tak nedala pokoj a u Kubíka se i přes veškerou snahu objevily další problémy, tentokrát s poškozením zraku (CVI) a nystagmus (jde o vadu, která způsobuje nekontrolované, rychlé a trhavé pohyby očí, pozn. redakce),“ smutně konstatuje otec Tomáš.

V Hollywoodu, v němž po odchodu z armády znovu našel svůj domov, se však uchytil také jako externí kameraman a účastnil se natáčení mnoha filmů.
Ze Staňkova uprchl na západ, dostal se až k natáčení seriálu M.A.S. H.

S přítelkyní Michaelou ihned vyhledal další pomoc a obrátil se na největší specialisty v tomto oboru, kteří působí v Praze. Do hlavního města dojíždějí každý měsíc a navíc využívají i instituci KUK Plzeň, kde nemocnému Kubíkovi pomáhají se zrakem odborníci.

„Pro léčení našeho syna děláme opravdu všechno a v současné chvíli plánujeme pobyt v lázeňském komplexu v Teplicích a Sanatoriu Klimkovice ve Slezsku. Bohužel procedura Klim Therapy, která by mu výrazně pomohla, není hrazena žádnou tuzemskou pojišťovnou. V naší finanční situaci není možné terapii zaplatit, a proto se obracíme na veřejnost a jsme vděčni za jakoukoliv podporu,“ dodává otec Tomáš Peteřík.

EXHIBICE I KONCERTY

Náklady na měsíční pobyt nemocného pacienta s doprovodem se pohybují kolem 110 000 korun. I čtenáři Deníku pomohli a stále mohou bojující rodině podat pomocnou ruku a zasílat finanční příspěvek na transparentní účet 3198066163/0800 vedený u České spořitelny.

Od výzvy, která byla zveřejněna prostřednictvím Deníku v únoru tohoto roku, se i díky kvalitní komunikaci a sdílení přes sociální sítě vybraly finanční prostředky i na několika veřejných kulturních či sportovních akcích v Plzeňském kraji.

Obžalovaná Kateřina Blacká (vpravo) už zná rozsudek.
Dcera kopala a fackovala matku, má podmínku

Za zmínku stojí exhibiční fotbalové utkání Škrchlebského sametu proti výběru osobností Real Top Praha, které se uskutečnilo 29. června v Krchlebech. Na pomoc Kubíkovi putovalo celkem 15 000 korun. Při této příležitosti zde natáčela i Televize Seznam, která poskytla sestřih z akce a dostala tíživou situaci mladé rodiny do ještě širšího povědomí veřejnosti.

Výrazně přispělo i město Staňkov částkou 20 000 korun. Vstřícnost prokázali také v okrese Tachov, kde se vybralo přes 8000 korun při koncertu v kostele Nanebevzetí Panny Marie nebo u příležitosti Josefovské veselice v Kostelci (14 000 Kč).

Výraznou pomoc přinesla i Sulislavská korida, což je cyklistický závod pro všechny věkové kategorie. Z tohoto sportovního setkání mohou rodiče využít 12 000 korun. Na dobrou věc přispěli také motorkáři z Clubu Stříbrná míle, kteří poskytli téměř 57 000 korun. Sumou kolem 60 000 přispěla i firma Petbek, s kterou otec dítěte úzce spolupracuje.

„Slova díků patří všem, kteří pomáhají naší rodině dopřát Kubíkovi plnohodnotnou léčbu. Neradi bychom na někoho zapomněli, všichni se mohou na dárce podívat na transparentním účtu. Děkuji i starostovi města Stříbra Václavu Votavovi a starostovi města Staňkov Alexandru Horákovi, že nám dali možnost se účastnit několika akcí, kde se cíleně vybíraly finanční prostředky na Kubíkovu léčbu. Moc si pomoci vážíme, Kubíkovi se daří mnohem lépe, ale ještě to bude běh na dlouhou trať,“ vzkazuje a je vděčný otec Tomáš Peteřík.

Nová tůň.
V domažlických lesích vybudovali nové tůně