Že se s během dá začít už od nejútlejšího věku, dokazují například dvouletá Lucinka z Ostrova nebo dvoupůlletá Eliška, která dorazila dokonce až z Nižboru u Berouna. Obě spolu s maminkami stály i na startu stometrové trati, která byla součástí závodů seriálu Běžíme na hrad, tentokrát na Loket.

„Lucinčin starší bratr Tadeášek taky běží. Lucinka začala od září. Chodíme spolu do karlovarského Triatletu,“ informovala maminka Simona Šindelářová. Ta je přesvědčená, že tu děti získají průpravu na všechny sporty. „Pak bych ráda, aby dělala gymnastiku,“ dodala. Eliška dorazila do amfiteátru taky s maminkou a čtyřletým bráškou Ondráškem. „Odmala vedeme děti ke sportu, nejen běháme, chodíme i plavat,“ říká maminka Petra Schmiedová.

Obě děvčátka si s maminkami zaběhla tu nejkratší trať určenou pro pidižvíky. Pro menší děti pak ještě byly připraveny trati o délkách 300, 600 a 1200 metrů. Velké zastoupení na nich měl právě karlovarský Triatlet. „Máme tu na 50 dětí od čtyř do jedenácti let. Ti starší jsou většinou dneska zase na jiných závodech,“ sdělil Radek Vastl, trenér přípravky. I on je rád, že děti od nejmenšího věku už mohou na podobných závodech sbírat cenné zkušenosti. Procvičí si základní běžecké disciplíny, vidí, jak takové závody probíhají. „Chtěla bych taky vyhrát,“ svěřila se sedmiletá Alžbětka, taky triatleťačka. A stejnou touhu projevila i její šestiletá kamarádka Andulka. Ta už také běhá od čtyř let. „Andulka už dvakrát závodila v Plzni s tatínkem. Jednou běžela i sama a vyhrála,“ pochválila svou dceru Terezie Jindřichová z Lokte. Všichni rodiče své děti pak podél trati řádně povzbuzovali a byli na ně po zásluze hrdí.

Během soboty se nezapomnělo ani na charitu. „Cvičíte dvě minuty leh-sedy, dřepy, nebo kliky. Za každý z nich pak jde koruna Adamovi, kterému takhle účastníci přispějí na protézu,“ objasnil brigádník Vojtěch, který počítal a mačkal stopky. A cvičili všichni, nejmenšími počínaje, jejich rodiči i prarodiči konče.

„Odpolední závody Pětka a Patnáctka nabídly kvalitní výkony s časem vítěze opět pod jednu hodinu. Pětka i Patnáctka na Lokti patří k těm nejhezčím z celého roku, a jsou tak téměř perlami seriálu,“ zhodnotil za pořadatele, TRIKAM, jednatel Martin Plecitý. Jak dodal, vítězem Patnáctky se stal po vynikajícím výkonu Radek Sedněv a v ženské kategorii Ulrike Schwalbe, která přijela z Německa. Na Pětce byli nejrychlejší Jiří Bretšnajdr a Jarmilka Herbst.

Na poslední letošní plavbu z Kynšperka do Sokolova se vydalo na 70 vodáků. Tam zahrály kapely a víla zamkla pro letošek Ohři.
Super! Chválili poslední letošní plavbu na Ohři vodáci