Nejsilnější řádění živlů pocítili v noci obyvatelé Karlovarského kraje, kde napršelo až 50 milimetrů. Hasiči podle České televize zaznamenali desítky výjezdů, přičemž většinou se jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů či odklízení polámaných větv.

V příštích dnech nás čekají tropická vedra. Ilustrační foto.
V Čechách udeří bouřky, na Moravě budou tropy i další dny

V obci Loket na Sokolovsku prudký déšť zaplavil silnici bahnem, další cesta byla kvůli valící se vodě jen obtížně sjízdná. V Sokolově v noci padaly kroupy, které dosahovaly velikosti v průměru i více než tří centimetrů. Řadu řidičů tak ráno čekalo nepříjemné překvapení v podobě pomačkaných střech či popraskaných střešních oken.

Na pilno měli hasiči i v Libereckém kraji. Od půlnoci do úterního rána vyjížděli ke 43 zásahům. „Šlo o popadané stromy, které zatarasily komunikace, některé spadly na zaparkované automobily, několik stromů bylo v profilu železničních tratí,“ upřesnila tisková mluvčí hasičů Štrauchová. Více o situaci na Liberecku a Českolipsku zde:

Popadané stromy. Ilustrační fotografie.
Bouřka přinesla popadané stromy na Liberecku a Českolipsku

Ještě o 16 nočních zásahů více si připsali hasiči z kraje Ústeckého. Stejně jako jejich liberečtí kolegové zasahovali nejčastěji u popadaných stromů a větví. U nádraží v Děčíně museli dokonce vyprostit uvízlé vozidlo. Více o situaci v Ústeckém kraji zde:

Popadané stromy. Ilustrační fotografie.
Noční bouře zaměstnala hasiče v kraji. Nejvíce zásahů měli na Děčínsku

Bouřkové počasí zaměstnalo také hasiče na Příbramsku, na Berounsku či na Rakovnicku. I tady nejčastěji odklízeli popadané stromy. Více o situaci ve Středočeském kraji zde:

Ilustrační foto.
Po nočních bouřkách mohou přijít další: ještě horší

Meteorologové varovali před bouřkami a vedry již v pondělí dopoledne. Večer pak výstrahu rozšířili na další regiony a pro část krajů nově platí výstraha před větší intenzitou bouřek. Výstrahu před velmi silnými bouřkami ČHMÚ vydal pro Karlovarský a Plzeňský kraj, jihozápadní část Ústeckého kraje a západní část Středočeského kraje a platila až do úterních 03:00.

Výstraha trvá

Bouřky se pak podle meteorologů vrátí v úterý odpoledne. Velmi silné bouře s kroupami a přívalovými dešti s úhrny až 50 litrů na metr čtvereční zasáhnou od 15:00 Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj. Méně silné bouřky s úhrny srážek do 30 litrů na metr čtvereční hrozí ve stejnou dobu v Praze, na Vysočině a ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Ve všech zmíněných regionech se také může objevit vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Výstraha platí pro všechny zmíněné regiony do středečních 03:00.

Část Česka rovněž podle ČHMÚ zasáhnou v úterý odpoledne vedra, při nichž teplota překročí 31 stupňů Celsia. Výstraha platí od úterních 14:00 do 20:00 pro Prahu a Středočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj a až do odvolání také pro celou Moravu a Slezsko.

Meteorologové varovali, že při bouřkách hrozí zatopení níže položených míst a nárazový vítr může lámat větve stromů. Ve vedrech si musí lidé zase dávat pozor na dodržování pitného režimu, odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci.

Silný déšt v Českých Budějovicích
Severozápadu Česka hrozí v noci na úterý silné bouře. Lidé by měli zajistit okna