Slečno Giang Tran, prací, kterou jste vytvořila ještě jako studentka gymnázia v Karlových Varech, za kterou vám byla v Miláně udělena zvláštní cena, se nyní podrobněji zabývat nebudeme. To, co nás zajímá především, je toto zvláštní ocenění samotné. O co se přesně jedná?

V rámci soutěže se kromě hlavních cen udělují také zvláštní ceny od různých institucí, letos mezi nimi byla i cena od University Milano-Bicocca, která byla udělena třem různým projektům. Jde o měsíční vědeckou stáž, konkrétně já budu na Department of Biotechnology v oboru Systems Biology pracovat na projektu „Targeting metabolism in cancer". Jsem moc ráda, že jsem dostala takovou skvělou možnost, moc si toho vážím a už se moc těším!

Jak probíhala soutěž nejúspěšnějších projektů mladých evropských vědců v Miláně?

V průběhu tří dnů jsme měli celkem pět hodnotících kol, při kterých k nám chodili porotci a my jsme jim prezentovali naše projekty. Mimo soutěž jsme měli poměrně nabitý program, měli jsme možnost navštívit vědecko-technické muzeum v Miláně a krásné Bergamo, setkali jsme se s italskými astronauty a poslední den po slavnostním ceremoniálu a vyhlášení vítězů jsme se projeli lodí po Lago Maggiore.

A abychom si z Itálie odnesli co nejvíce, měli jsme každý den možnost ochutnat různá jídla z italské kuchyně. Jako soutěžící jsme si to moc užívali, navázali jsme nová přátelství, rozšířili si obzory. Atmosféra celé soutěže byla skvělá a neskutečně přátelská a celá akce je pro nás nezapomenutelný zážitek!

Jaký dojem na vás udělala ta část letošní celosvětové výstavy EXPO 2015 v Miláně, kterou jste za krátkou dobu čtyř dnů mohli zhlédnout?

Na prohlídku výstavy EXPO 2015 jsme měli jedno odpoledne a večer, během kterého jsme mnozí stihli projít alespoň pár větších pavilonů. Některé z nich byly opravdu nádherné a dechberoucí! Jen je škoda, že jsme měli tak málo času a u některých vyhlášených pavilonů byly dlouhé fronty. Jelikož bylo letošním tématem „Uživit planetu, energie pro život", a týkalo se proto i jídla, autoři expozic si pohráli se všemi našimi smysly. Nejkrásnější zážitek však mám ze „Stromu života", což je třicet sedm metrů vysoká konstrukce ve tvaru stromu uprostřed jezera, obklopená fontánami. V pravidelných intervalech tam probíhá velkolepé představení se světelnými efekty a krásným hudebním doprovodem.

Miroslav Žák