„Jednání s organizátory přehlídky začala už loni v září, kdy jsme zahájili stavební úpravy. Festivalové produkci poskytneme dvě třetiny ubytovací kapacity, to je 63 z 83 pokojů," vysvětlil ředitel Hauptman. Slavnostní sál Národního domu rozšíří prostory pro filmové projekce, což je vynikající zpráva, protože těch je v Karlových Varech nedostatek. „Kapacita kinosálu je tři sta míst, promítat se zde bude každý den do pozdních večerních hodin. Výjimkou budou dva dny, na něž si sál rezervovaly partnerské firmy festivalu," doplnil ředitel Hauptman.

Promítat se v Národním domě začne už v pátek 3. července, tedy v den zahájení filmové přehlídky. Příliš komplikací s proměnou sálu na kino hotelový personál mít nebude. Vestavěné plátno na balkoně je součástí sálu a podle ředitele Hauptmana je i technicky vyřešeno přípojné místo pro datové kabely, upravena je nosnost balkonu pro promítačky a vzduchotechnika je zabudovaná ve stropě. Pohodlí diváků je tak zajištěno. „Festival žije hlavně v noci, proto jsme prodloužili pracovní dobu zaměstnanců," dodal ředitel.

Všechny provozy Národního domu pojedou během festivalu v plném režimu. S náročnou prací pomohou zdejším zaměstnancům i učňové středního odborného učiliště stravování a služeb. Během festivalové přehlídky se neodmlčí ani bar Kakadu. Po skončení promítání v sále zde bude hrát živá muzika, například 6. července zde zahraje Dan Bárta s DJ Endrue Beat, rozbalí to zde ale také Milan Krajíc či Ali Band a další.

Prezident festivalu Jiří Bartoška si s předstihem Národní dům už prohlédl a podle ředitele Hauptmana byl spokojen. „Zajímal se především o hlavní sál a technické možnosti. Ve spolupráci s festivalem chceme pokračovat i v budoucnu, rádi bychom, aby se zde konaly předpremiérové koktejly a další akce," doplnil ředitel. Po dobu filmové přehlídky je Národní dům včetně dvou nejluxusnějších apartmánů ve věži kompletně obsazen. A i když některé práce je třeba ještě dokončit, v pondělí už musí být vše hotovo. Dokončuje se hotelové parkoviště a vybavené jsou i pokoje, které v květnu, kdy hotel zahájil provoz, ještě klientům k dispozici nebyly. Přesto je s ekonomikou hotelu ředitel Hauptman spokojen. „To byly otevřené gastroprovozy a zájem veřejnosti o návštěvu hotelu byl značný. Chtěli jsme vyjít vstříc především Karlovarákům, věděli jsme, že se sem budou chtít podívat. V sále jsme pořádali večírky, varieté i taneční odpoledne pro pamětníky. Ozvaly se i svazy důchodců, pro něž jsme uspořádali čaje o páté i taneční odpoledne pro pamětníky. Do Národního domu se prý vždy chodilo tančit, takže jsme jim toto přání splnili," vylíčil ředitel první měsíce provozu rekonstruovaného Národního domu.

Ani z budoucnosti provozovatelé hotelu strach mít nemusejí. Lidé si oblíbili i bar Kakadu, budou se zde pořádat taneční kurzy, od prosince jsou zde rezervované i plesy a šest termínů si už zablokovaly střední školy na maturitní plesy. Také kongresová turistika Národní dům nemine, na podzim se zde budou pořádat čtyři velké konference. „Jedinečnost je v multifunkčním sálu. To je naše výhoda, včetně dostupnosti. Poloha hotelu v centru obchodní zóny města je skvělá deviza," dodal Hauptman.

A s mobilem na uchu odcházel dohlédnout na řemeslníky, kteří vše do pondělí musí stihnout. Poslední etapa, která Národní dům ještě čeká, je zprovoznění welness a balneoprovozu v srpnu.