Většina z počtu požárů v období od července do konce září se koncentrovala hlavně na dva prázdninové měsíce. Výjezdy v té době byly zejména k hořícím lesním porostům, trávě, křovinám a také polím s obilím," konstatoval Kasal.

Podotkl, že hasiči se sotva stačili vrátit z jednoho zásahu a už byl vyhlášen další poplach a nový výjezd k ohni. Mnohdy to bylo hned několikrát za den. „Například ve středu 12. srpna dopoledne zasahovali hasiči u patnácti požárů! Za první srpnový víkend vyjížděli ke třem desítkám požárů. Bohužel, řadě požárů se přitom dalo snadno předejít, kdyby byli všichni více opatrní a brali v potaz, že je velké sucho," poznamenal mluvčí.

Letos od 1. července do 30. září hořelo v Karlovarském kraji ve 257 případech. Ve stejném období předchozího roku bylo přitom požárů o 114 méně. Nárůst počtu požárů ve třetím čtvrtletí se odrazil i ve škodě způsobené ohněm. Letos v tomto období přesáhla 30,9 milionu korun, vloni to bylo ve třetím čtvrtletí necelých 13 milionů korun.

Situace v regionu byla v létě natolik vážná, že hejtman vydal zákaz rozdělávání ohně na celém území Karlovarského kraje. Zákaz se týkal především rozdělávání ohňů ve volné přírodě.