Nová jednotka intenzivní péče (JIP) pro novorozence vznikla přestavbou bývalých operačních sálů nemocnice v rámci projektu centralizace lékařské péče a stála několik desítek milionů.

Jednotka je součástí perinatologického centra, které je jediné v Karlovarském kraji. Nabízí celkem dvanáct lůžek, z toho čtyři pro intenzivní a resuscitační péči. V plném provozu bude už příští čtvrtek.

V Karlovarském kraji se ročně rodí 2 500 a z toho přibližně 250 jich potřebuje zvláštní péči. „S přibývajícím počtem předčasných porodů nebo vážných zdravotních problémů dětí drogově závislých matek je nezbytně nutné, abychom v našem kraji měli špičkovou jednotku, která dokáže zajistit péči o předčasně narozené děti z celého regionu.

Karlovarský kraj jako jediný akcionář Karlovarské krajské nemocnice (KKN) klade velký důraz na to, aby se v rámci projektu centralizace za více než 121 milionů korun výrazně zlepšila úroveň zdravotní péče, ale i komfort zázemí pro pacienty a zdravotníky. Vznik novorozenecké JIP je toho důkazem," uvedl krajský náměstek Jakub Pánik (ČSSD). Práce na přestavbě sálů začaly v únoru letošního roku. „Původní operační sály, ve kterých nová JIP vznikla, svému účelu nesloužily už od roku 2012, kdy byl otevřen pavilon akutní medicíny Nemocnice v Karlových Varech. Jejich prostor tak nabízel možnost výstavby nového dětského oddělení, včetně neonatologické JIP, která by mohla nahradit dosluhující a prostorově nepříliš vyhovující stávající pracoviště," vysvětlil Josef März, generální ředitel KKN.

Aby nový prostor maximálně vyhovoval provozním potřebám dětského oddělení, už od počátku se projekčních prací účastnili lékaři i zdravotní sestry.

Ti měli možnost aktivně zasahovat do podoby projektu. „A to už od projektu. Mohli jsme mluvit i do dispozičního uspořádání a zvolit uspořádání barev na oddělení. To byl docela oříšek. Chtěli jsme, aby rodiče, jejichž děti se zde budou léčit, měli dobrý pocit a barvy na ně působily pozitivně a odbourávaly stres," vysvětlila vrchní sestra Andrea Horáková. Všech šestnáct zdravotních sester, které se o novorozence starají, nové zázemí moderního pracoviště chválí a oceňují například i centrální monitor, protože budou mít nemocné děti non stop pod kontrolou. Technické uspořádání pro lékařské přístroje i jinak dimenzované rozvody technických plynů a další novinky ocenil zase Zdeněk Vaněk, zástupce primáře. Generální ředitel Josef März si zase liboval, že v rámci přestavby bývalých operačních sálů na novorozeneckou JIP zůstal zachován jen skelet původní stavby, do něhož je vestavěno dětské oddělení včetně JIP. Další změny k lepšímu čekají karlovarskou nemocnici v rámci projektu centralizace lékařské péče už v nadcházejících měsících. „V současné době je z celkových nákladů projektu prostavěno již 38 milionů korun bez DPH," upřesnil náměstek Pánik s tím, že ukončení prací je plánováno na říjen letošního roku.