Vypadá to, že letošní měření sil zablácených nadšenců na Jižním lomu u Sokolova překoná svou účastí všechna předchozí. Pořadatelé Bahňáku dokonce s nadsázkou říkají, že pokud registrace poběží nadále tímhle tempem, tak bude ze soutěže třídenní akce.

„Myslím, že budu mluvit za celý tým bahňákotvůrců a několik desítek pořadatelů, pokud řeknu, že registrace závodníků a následně účast na závodě jsou pro nás tou nejlepší odměnou a nesmírnou motivací," zdůraznil jeden z pořadatelů Jan Fedorko, který se dokonce při loňském ročníku oženil přímo v dějišti závodu.

Jak upřesnil, vypadá to na velice hojnou účast a s ohledem na předchozí zkušenosti některých závodníků se dá očekávat přinejmenším zajímavá konkurence. Extrémní překážkový závod jednotlivců a družstev je určen nejen složkám integrovaného záchranného systému, ale i veřejnosti a dětem. Dokazuje to fakt, že 1. ročník vyhrál profesionální hasič z Varnsdorfu, při druhém ukázal všem záda ekonom z Kostelní Břízy.

Účastníci musejí překonat náročné překážky z provazových sítí, lanových houpaček, brodit se ve špinavé vodě, podplouvat klády, plazit se v bahně, překonat terénní valy nebo zdi z dřevěných kůlů. Mnohým jistě napoví už jen názvy překážek, jako jsou Krysí kanál, Krvavá záda, U Jožina, Kaučukové pole a další.

I když mnozí z diváků tají dech při pohledu na zmíněné překážky, z pohledu některých účastníků to není tak hrozné. „Pro diváky vše vypadá horší, než to ve skutečnosti je," poznamenal sokolovský místostarosta Karel Jakobec, který závod absolvoval.

„Kdo z vás už ladí formu? Jak se připravujete na sezonu? Dřete celý rok, nebo to necháváte na poslední chvíli?" ptá se závěrem případných odvážlivců Fedorko. Termín závodu je stanoven na sobotu 18. května a čeká ho i bohatý doprovodný program.

Nabídne nafukovací paintball arénu, komerční lety na vznášedle, CrossFit show či zábavní atrakce pro děti a dospělé zdarma. Registrace závodníků je na internetových stránkách www.bahnak.eu.