„Příjemný, neformální, nekomerční piknik bude i letos opět propojovat fair trade s lokálními produkty. Účastníci si sami přinesou například fairtradové kakao od pěstitelů z Ghany, kávu z Guatemaly nebo čaj z indických čajových zahrad," uvedla Hana Benčáková z mediálního oddělení nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.

Ke společné snídani na veřejném místě se může připojit kdokoliv, kdo chce vyjádřit podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce. V sobotu 9. května se tak mohou zájemci připojit v 9:30 ve Smetanových sadech v Karlových Varech a ve stejný čas také na návsi ve Stanovicích. Od 10:00 se pak bude pokračovat před budovou Českého západu v Dobré Vodě, na zahradě za Starou hospodou v Šabině, v parku u kolonády u Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních a na trávníku u kostela sv. Jiljí v Teplé. V případě nepřízně počasí jsou pro návštěvníky připraveny také varianty pro deštivý průběh snídaňového happeningu.

„Zájem o Férovou snídani roste, je vidět, že lidé se více zajímají o původ výrobků. Zatímco v roce 2011 se snídalo ve 41 městech či obcích, tak loni se akce konala už na 119 místech a navštívilo ji na čtyři a půl tisíce lidí," uvedla Gabriela Štěpánková z organizace NaZemi.

Na snídani pak stačí například chleba namazaný marmeládou z jahod z vaší zahrádky, fairtradovou čokoládovou pomazánkou nebo sýrem od místního farmáře. Deka, hrníček, talíře, ubrousky, nože a lžičky by ve vašem košíku taky neměly chybět.

Další informace o akci lze nalézt na stránkách www.ferovasnidane.cz.

Co je to fair trade?

Fair trade dává lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Zemědělci dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. Fairtradový výrobek poznáte například podle certifikační známky Fairtrade®.