Moderní pomocník, který je přenosný, přitom nereaguje na protézy, implantáty a šperky všeho druhu. Zařízení zakoupila pro věznici soukromá firma z chebské průmyslové zóny, kde odsouzení pracují.

„Zařízení si skvěle poradí s odhalováním aktivních i vypnutých telefonů, odhalí miniaturní ostří i další předměty, které mohou vězni využít jako nebezpečné nástroje. Přístroj je citlivý a velmi inteligentní. Odhalí malé kousky kovu, ale přitom nereaguje na protézy, implantáty a šperky všeho druhu. Odhaluje všechny dostupné modely telefonů, malá ostří, a předměty ukryté dokonce i v tělních dutinách,“ uvedl ředitel věznice Martin Klapper.

Výhodou detektoru je jeho blesková montáž a připravenost k práci.

Doba od rozložení zařízení k prvnímu měření činí většinou okolo 15 sekund. Je plně mobilní a odolný proti nepříznivým atmosférickým vlivům. Dokáže skenovat přes stěny a rychlost skenování je až 40 osob za minutu. Díky použití moderní ignorovací technologie není zařízení citlivé na rušení zvenčí, a množství falešných poplachů je tak o polovinu nižší než u konkurenčních zařízení.

Loňský Vegget 2017 se vydařil.
I bez masa je jídlo chutné. Přijďte veggetit a uvidíte

Také nevykazuje nijaké záření, a je tak naprosto bezpečný pro těhotné ženy nebo pro osoby s kardiostimulátorem. Přístroj poskytla firma, kde odsouzení pracují. „Věznice navázala spolupráci s chebskou pobočkou společnosti DHL Supply Chain Česká republika v listopadu 2016 a uzavřela s ní smlouvu o zaměstnávání odsouzených. Vězni nachází uplatnění ve firmě jako skladoví operátoři, v sekci přebalování zboží, při třídění, přípravě obalového materiálu a podobně,“ říká mluvčí věznice Petra Bělíková.

Podle HR ředitelky DHL Supply Chain v ČR Gabriely Kahounové jsou tyto pracovní příležitosti prospěšné odsouzeným, ale i celé společnosti.

„Projekt zaměstnávání vězňů chápeme i jako vyjádření společenské zodpovědnosti. Tím, že poskytneme odsouzeným pracovní příležitosti, usnadníme jim návrat do běžného života po propuštění z výkonu trestu a přispějeme ke snížení rizika jejich recidivy,“ řekla Kahounová.

Zástupci obou stran se průběžně věnují jak organizaci, provozním a hygienickým podmínkám pracovního zařazení vězňů, tak bezpečnostním aspektům s cílem minimalizovat rizika pašování nepovolených věcí do věznice.

Ilustrační fotografie.
Voda je vzácná. V Kraslicích to pociťují