„Odsouzení na specializovaném oddělení pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek v rámci sebeobslužných aktivit pod vedením odborných zaměstnanců vyrobili různé ozdoby z keramiky, ze dřeva, z textilu. Upekli vánoční cukroví, připravují malou vánoční besídku,“ informoval mluvčí Věznice Horní Slavkov Jiří Hrubý. Podílejí se také na zvýšení estetiky oddílu a ozdobí si vánoční stromek, který k vánočním svátkům neodmyslitelně patří.

Kristýnka Rumpíková z Lokte přišla na svět 17.12.2019
FOTO: Právě jsme se narodili

„Na Štědrý den se bude odsouzeným podávat běžná snídaně zpestřená vánočkou, s přídavkem vánočního balíčku obsahujícího cukroví, k obědu bude hovězí polévka, omáčka Stroganov s rýží a večer je čeká neopomenutelný bramborový salát s řízkem,“ přiblížil mluvčí štědrodenní jídelníček s tím, že během dne se mohou odsouzení účastnit různých turnajů, například ve stolním fotbálku nebo šipkách, a také vánoční bohoslužby.

Žádné zvláštní výhody nemají v období vánočních svátků odsouzení ve Věznici Kynšperk nad Ohří. Podle slov mluvčí Petry Bělíkové musí dodržovat stanovený rozvrh dne a své povinnosti i v tomto období. „Vychovatelé pro ně připravují bohatší programy zacházení a mohou více sledovat televizi,“ uvedla mluvčí. Štědrovečerní jídelníček tvoří bramborový salát, smažené řízky a filé a sáček s cukrovím a ovocem. „Pokud odsouzení splňují kritéria pro udělení nejvyšší kázeňské odměny, čímž je přerušení výkonu trestu, mají právě v této době šanci strávit několik dnů se svými blízkými. Někteří odsouzení si naopak Vánoce nechtějí nijak zvlášť připomínat, bývají spíše uzavřenější a klidnější, pro mnohé z nich jsou to první Vánoce ve vězení,“ poznamenala.

Miminko zůstalo před prodejnou v zamčeném autě.
K poděkování za záchranu miminka přidala šťastná maminka balíček klobás

Právě sváteční atmosféra i u vězňů probouzí pocit, že je potřeba myslet i na lidi, kteří se bez cizí pomoci neobejdou. Vloni tři desítky odsouzených nakoupily ve vězeňské kantýně cukrovinky pro děti matek z Azylového domu v Sokolově, které jim pak předala speciální pedagožka. „Odsouzení z výstupního oddělení vloni a letos opět vyráběli se svou vychovatelkou paní Bertou Majerníkovou adventní dekorace pro dobročinný obchůdek a přispěli tak k benefici adventního koncertu v kostele sv. Petra a Pavla v Krajkové. Napekli také cukroví a perníky k využití při výzdobě společných prostor a připravují se na zdobení vánočních stromků,“ vyjmenovala mluvčí Bělíková další dobročinné aktivity.

Jiní odsouzení se zapojili do soutěže v pečení a zdobení vánočních perníčků ve věznicích, kterou organizovala Vězeňská duchovenská péče společně s objektem takzvaná. „Otevřená Věznice“ Jiřice. „Tyto perníčky nejsou určeny ke konzumaci, ale jako dekorace na vánoční stromky pro děti v dětských domovech,“ upřesnila mluvčí.

V kostele sv. Václava v Lokti zněly koledy a vánoční písně v podání žáků zdejší základní školy.
Loketští školáci zpívali před zaplněným kostelem