Ti pracují také na modelech pro známý park miniatur Boheminium v Mariánských Lázních. Pro ten chystají další překvapení. Tiskový mluvčí věznice Jiří Hrubý poskytl i několik statistických údajů o zaměstnanosti odsouzených či o naplnění hornoslavkovské věznice.

„Výroba takzvaných modulárních domků, tedy obytných segmentů, které lze částečně modelovat podle potřeb objednavatele, je mezi zákazníky velmi populární,“ potvrdil Hrubý.

Zdejší průměrná zaměstnanost vězňů se pohybuje kolem 62 procent a zájem o práci mezi vězni je podle mluvčího dlouhodobý.

Přestože personální obsazení je na dobré úrovni, několik kolegů by v Horním Slavkově ještě přivítali.

„K náboru, zejména příslušníků, pozitivně přispívá jak pravidelná valorizace platů (to samé platí i u občanských zaměstnanců), tak zejména náborový příspěvek. Přesto ale stále chybí několik profesí obsadit,“ říká mluvčí Hrubý, který prozradil i další podrobnosti.

Pomoc v nouzi získala nový sociální automobil.
Pomoc v nouzi získala nový sociální automobil

Celková přeplněnost věznice se pohybuje okolo 113 procent, ale jsou prý věznice, které jsou na tom lépe či hůře.

Vězni nyní pracují na další novince. Vyrábí model známého zámku Lednice, který bude složen z celkem osmi dílů a na délku bude měřit přes pět metrů. Dokončen by měl být v průběhu listopadu a Deník přinese podrobnou reportáž.

Prozatím největší model v desetileté historii parku pochází také z modelářské dílny z Horního Slavkova.

V měřítku 1:25 to je zámek Hluboká. „Tento skvostný a velkolepý model se vyráběl šest měsíců. Se svými rozměry 5,5 metru krát 3,5 metru a s výškou dominantní věže 2,5 metru je bezesporu naším zatím největším počinem,“ potvrdil Radek Jirsa, zástupce vedoucího Provozovny střediska hospodářské činnosti Věznice Horní Slavkov. Kromě velikosti je rovněž nový přírůstek propracován do sebemenších podrobností a detailů. Z Hluboké si totiž zástupci věznice odvezli nejen půdorysy a plány, podle kterých pak odsouzení model sestavují, ale rovněž na tři a půl tisíce fotografií.

„Kastelán nám půjčil i papírový model zámku, který je součástí prohlídky. Měli jsme ho pro lepší představu, ale neodpovídal úplně skutečnosti,“ dodal Jirsa.

Děti vytvořily živou vlajku na hřišti v Kraslicích.
VIDEO: Děti vytvořily živou vlajku