Právě tam v rámci oslav 173. výročí, kdy v Plzni uvařili první zlatý ležák, zamířil nejen současný sládek plzeňského pivovaru, ale také historická postava Josef Groll, jemuž pivovar vděčí za celosvětový úspěch.


Štamgasti v chebské restauraci U Krále Jiřího měli v rámci regionální oslavy možnost ochutnat nefiltrovaný Pilsner Urquell, naražený ze stylového dubového sudu. A podle reakcí pivařů jim více než chutnalo. „Je jiné," řekl po prvním doušku jeden z příznivců zlatavého moku. „Řekl bych, že nefiltrované je jemnější. Nevím, čím to je. Možná za to může právě dubový sud, který mu dodává jinou chuť, než na kterou jsme zvyklí."


První zlatý ležák na světě se zrodil 5. října 1842, kdy tehdejší sládek Josef Groll spojil měkkou plzeňskou vodu, žatecký chmel a český ječmen. Kombinaci těchto surovin doplnil o unikátní technologické postupy, například trojí rmutování nebo vaření piva nad přímým ohněm. Detailní receptura piva zůstává celá léta utajena, je přísně chráněna a toto tajemství přechází ze sládka na sládka.
Plzeňské pivo si získalo oblibu nejen v Čechách, šestnáct let poté, co se ho poprvé napili v Plzni, se dostalo i za hranice. „V roce 1856 bylo plzeňské pivo poprvé exportováno za hranice Čech do Vídně," připomněl historik Václav Berka. „Během necelých dvaceti let si Pilsner Urquell podmanil celý svět," dodal.