Tři kmotři tu popřáli knížce Petry Šetele Jak se Oříšek naučil pomáhat šťastný a dlouhý život. A že se Oříšek opravdu naučil pomáhat, dokázal hned při křtu. Záchranná stanice Drosera dostala od něj na pomoc handicapovaným zvířatům 6666 korun.

„Peníze, které se vybraly, úzce souvisí s knížkou,“ vysvětlila autorka Petra Šetele. „Firma Utukutu věnovala ke knížce své houpací prkno, na kterém byly nakresleny ilustrace z knížky. Toto prkno se pak vydražilo na internetu za 6000 korun. Přidala jsem dalších 666, aby z toho byla hezká částka, a věnuji je právě Droseře. Líbí se mi tematicky spojit divoká zvířata s knížkou, v níž také vystupují,“ dodala.

Jak se Oříšek naučil pomáhat je Petřina prvotina a splněný sen. Je přesvědčená, že by se děti měly naučit pomáhat druhým už od malička. Sama je zářným příkladem toho, jak je to důležité, protože kromě jiného založila na začátku roku nadační fond Štěpánka, který pomáhá dětem.

„Petra mě oslovila na facebooku. Řekla jsem jí, že ráda přijedu, protože si myslím, že je důležité abychom pomáhali ostatním, že v tom spočívá štěstí a smysl života. A když začneme odmala, bude to pro děti normální. Dneska je totiž pomoc druhým často trendy, reklamní tah,“ připojila jedna z oslovených kmoter, Andrea Růžičková Kerestešová, známá například ze seriálu Vyprávěj.

Jako další kmotry Petra přizvala fotografa Petra Gebauera a svoji kamarádku Dášu Spáčalovou. „Knížka je úžasná jako Petra sama. Ráda bych vám oběma popřála, abyste byly co nejdýl šťastné a spokojené a dělaly radost druhým,“ popřála.

Na křest přijela ze Slovenska i ilustrátorka Katarína Vronková. Osobně se tak s autorkou knížky setkala poprvé, protože dosud se spolu o všem domlouvaly jen elektronicky.

Že Oříškovy příběhy fungují, potvrdil i moderátor křtu, sokolovský starosta Jan Picka. Právě on se postaral o zvukovou podobu knížky na CD. Nejenže si tím splnil sen vrátit se aspoň takhle k mikrofonu, ale hned ji vyzkoušel na svých dcerách.

K sehnání je knížka přímo u autorky přes FB profily MendŠ a Jak se Oříšek naučil pomáhat.

Čmelák. To je název, který navrhly záchranářskému vozu žákyně osmé B třídy ze sokolovské školy v ulici Rokycanova Kateřina Bartošová spolu s Lucií Redekerovou. V pondělí dorazila celá třída k záchranářům a samolepkou čmeláka vůz společně ozdobili.
FOTOGALERIE: Školáci pojmenovali sanitu Čmelák