Sbírka je jen dalším kamínkem do mozaiky pomoci, kterou nezištně nabízejí lidé kolem. Ať už jde o pomoc fyzickou s odklízením sutin, anebo finanční formou různých sbírek a beneficí.

„Víme, že paní Hana vždy ráda pomáhala druhým a teď sama potřebuje pomoci. V květinářství, kam chodí na brigádu, obdivují její nádherné vazby všichni zákazníci. S radostí se věnuje ochotnickému divadlu. Teď ale všechno ustoupilo do pozadí a je třeba řešit nezbytné stavební úpravy vyhořelého domku. Chceme jí tedy pomoci v nouzi, aby mohla znovu žít jako předtím, než dům poničil oheň. Předem děkuji všem, kteří přispějí a pomohou paní Haně vrátit radost ze života,“ řekla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Shořelo všechno za domem, střecha, všechny místnosti v domě kromě kuchyně. A co nezničil oheň, poškodila voda.
Oheň jí vzal střechu nad hlavou, nezištná pomoc lidí je obdivuhodná

Hořet začalo kolem osmé hodiny večer v králíkárně za domem a plameny se velmi rychle rozšířily i na dům. I přes snahu hasičů shořela část domu, ale také králíkárna s čerstvě narozenými mláďaty i dílnička, kde měla uložené šicí potřeby a materiál, ze kterého šila čepičky a pletla drobnosti pro miminka v kojeneckém ústavu. Paní Hana, která v domku po manželově smrti žije sama, může mluvit o štěstí, že jí samotné se nic nestalo. Vlna nezištné pomoci, která se rozpoutala okamžitě po požáru, ji samotnou velmi překvapila. „To, že mě všichni takhle podporují psychicky, fyzicky svojí pomocí a i finančně, to je prostě úžasné. A pro mě doslova fascinující je to, že to dělají naprosto nezištně. To jsem nečekala a na to opravdu do smrti nezapomenu,“ uvedla v prvních dnech po ničivém ohni.

Ruku k dílu při vyklízení domu přiložilo hodně známých a kamarádů. A pořád se hlásí. „Vyklízecí práce už jsou víceméně hotové. Vzadu na zahradě už je uklizeno a stojí tam nová plechová hala, potřebujeme někam dávat nábytek, který se zachránil, abychom mohli vyklidit místnosti dole,“ přiblížila, jak jsou práce daleko, Andrea Dašková, dcera paní Džudžové. „Čekáme teď na projektovou dokumentaci a pak se bude čekat na povolení stavebního úřadu. Tohle čekání je pro nás asi nejhorší,“ dodala.

Někteří z oceněných Ligy odpadů
Liga odpadů zná vítěze. Ti brali odměny

Na řadě míst se pro paní Hanu vybíraly i finanční prostředky. Během koncertu kapely NaDen mohli lidé přispět a vybralo se téměř 100 tisíc. Dál je stále možné přihodit do kasičky i v květinářství Pampeliška. Benefici pořádá i Divadlo bez zákulisí v pátek 8. června v klubu M v Hornickém domě. A k pomocníkům se přidal i kraj. „Finanční prostředky mohou zájemci vložit do zapečetěné sběrací pokladničky umístěné v recepci budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje, Závodní 353/88 Karlovy Vary. Pokladnička bude k dispozici také na všech akcích pořádaných Karlovarským krajem. Dále je možné zaslat peníze na speciální bankovní účet: 115-7407370267/0100. O výtěžku sbírky a jeho předání paní Haně vás budeme informovat,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.