„Lidé z přední strany pohodlně otevřou dvířka a do boxu poraněné zvíře vloží. Vhodné je nechat u nás lístek se svým jménem a s informacemi, kde bylo zvířátko nalezeno," řekl správce stanice Vladimír Tomáš Smolík.

Dřevěnou budku s nápisem SOS – animal box, do které se samotný box vkládá, instaloval z prostého důvodu. Zvířecí záchranáři jsou totiž často na výjezdech, a pokud jsou ve vzdálenějších lokalitách, lidé často na místech nálezu musí čekat. „Někdy se bohužel setkáváme i s nepochopením. Lidé vyžadují, abychom přijeli okamžitě. Jenže my zrovna zasahujeme třeba 90 km od stanice. A než dojedeme zpátky, prostě to trvá. Nyní mohou nechat lidé zvíře v boxu a stačí nás o nálezu jen informovat. My už se po příjezdu na stanici o poraněné zvíře postaráme," uvedl Smolík. Věří, že se novinka uchytí.

Drosera je v pohotovosti prakticky denně od 8. do 20. hodiny. Do dnešního dne se jí podařilo zachránit už 289 zvířat. Nejčastěji se jedná o zesláblá či poraněná mláďata dravců, dospělé dravce, kteří se například popálili od elektrického vedení. „Nyní nás čeká sezóna ježků. Jen loni jich u nás skončilo skoro třicet, kteří byli zesláblí. Než se uchýlí k zimnímu spánku, krmíme je do doby, co se zazimují. Na jaře je zase vypustíme zpět do přírody," poukázal zvířecí záchranář.
Stanice Drosera je závislá na pomoci okolí. Na její provoz přispívají okolní města, obce, kraj i řada dobrovolníků. Třeba i školy, které si adoptují některé ze zvířat, jež se již kvůli svému handicapu nemohou vrátit do volné přírody. Stanice pak za prostředky kupuje krmivo a další věci potřebné k záchraně zvířat.