Od července stačí přijít s platným průkazem totožnosti a současným řidičákem na jakýkoli úřad obce s rozšířenou působností. Jen v Karlovarském kraji toho zatím využilo 176 šoférů.

V Karlovarském kraji požádalo o nový řidičský průkaz v červenci 2119 lidí, z toho 8,4 procenta nespadalo pod daný úřad trvalým bydlištěm. Jak potvrdila Lenka Rezková, zástupce tiskového mluvčího Ministerstva dopravy, v Karlových Varech evidují celkem 47 takzvaně nepříslušných žádostí, v Chebu 54 a v Sokolově 75. Stále je to ale méně, než je celorepublikový průměr, který je přibližně 13 procent.

„Změnu jen vítám, protože pracuji 200 kilometrů daleko od svého trvalého bydliště,“ řekl Roman Sládek z Chebu, který pracuje jako IT expert. „Úřední věci vázané na trvalé bydliště mě tak dost rozčilovaly. Určitě mi to usnadní život a myslím, že nejsem sám,“ zhodnotil.

Od července je možné na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností vyřídit nejen řidičské průkazy, ale také průkazy profesní způsobilosti či paměťové karty digitálního tachografu bez papírové fotografie. „Úředníci stahují fotografie řidičů z dostupných registrů nebo žadatele na místě vyfotí. Seznam všech úřadů je k dispozici v interaktivní mapě Ministerstva dopravy. Co se týká fungování aktualizovaného centrálního registru řidičů, tak v červenci fungoval zcela bez problémů,“ doplnila Lenka Rezková z Ministerstva dopravy.

K vydání nového řidičského průkazu stačí přijít s platným průkazem totožnosti a současným řidičákem na jakýkoli úřad obce s rozšířenou působností. Výměna řidičského průkazu za nový je zdarma. V případě, že řidič využije vydání v expresním termínu do 5 dnů, vyjde ho výměna na 700 korun. Poplatek za vydání nového průkazu je 200 korun, tento poplatek je třeba uhradit například i z důvodu ztráty, odcizení, rozšíření řidičského oprávnění nebo třeba změny údajů.

Ilustrační foto.
Parkoviště jsou takřka hotová. Stromy zde ale kvůli vedru vysadí až na podzim