Uvedl to ředitel úřadu Pavel Markvart (ODS). Policie se v posledním čtvrtroce na úřad zaměřila už několikrát, pokaždé na začátku měsíce. Na úřad ve čtvrtek přišli lidé z protikorupčního útvaru (ÚOOZ), předchozí zásahy prováděl útvar pro boj s organizovaným zločinem.

Policejní návštěvy v sídle úřadu začaly už vloni v březnu, kdy skončil ve vazbě jeho ředitel Petr Kušnierz, letos nepravomocně odsouzený na 7,5 roku za přijímání úplatků. V poslední době policie na úřadu zasahovala 1. června, 3. července a 2. srpna.

Při poslední policejní návštěvě na úřadu ÚOOZ zadržel čtyři lidi dva vysoké úředníky ROP Severozápad, zástupce jednoho z žadatelů, kterého podezírají z podvodu, a také opět Kušnierze. Ten zůstává společně s právníkem úřadu ve vazbě.

Podle informací se policie zajímá o silnici z České Kamenice do Lužických hor. Odpoledne to potvrdil i Markvart. „Celková výše způsobilých výdajů byla okolo 350 milionů korun," řekl.

Silnice byla vloni celkově zrekonstruována, narovnána a dočkala se i stoupacího pruhu. Zadávalo se víc zakázek už v roce 2008 vypsala tendr na rekonstrukci celého spojení z České Kamenice na Šluknovsko krajská správa silnic, která za samotnou zakázku utratila 320 milionů korun. Celková hodnota projektu byla ještě o 30 milionů vyšší a čerpaly se na něj evropské dotace. Po povodních o dva roky později si přiobjednal stoupací pruh za 82 milionů korun přímo kraj.

Policie navštívila i krajský úřad a zajímala se také o správu silnic. „Chtěli nějaké podklady, které tu nemáme, tak zase odešli. Je to silnice, kterou dělala naše správa silnic," řekla mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková. Odmítla, že by zakázku zadával přímo Ústecký kraj. Správa silnic je jeho příspěvkovou organizací.

Policejní vyšetřování přivítalo i opoziční hnutí PRO kraj. „Zakázku vyhrála stará známá firma z Mostu napojená na trojici mosteckých 'světců' Šulc, Kouda, Jeníčková (bývalý hejtman za ODS, náměstek hejtmanky za ČSSD a zastupitelka za Severočechy.cz)," komentoval zprávy médií jeden z kandidátů do zastupitelstva Filip Ušák.

Krajské projekty na silnice už na jaře zkoumali auditoři najmutí ministerstvem financí. Kraj tvrdí, že kontrolovali sedm staveb a u žádné neshledali předražení, ministerstvo financí zase řeklo, že se kontrolovalo osm projektů a u jednoho bylo patrné předražení zhruba o pětadvacet procent.