Moderní medicína a především včasné odhalení onkologického onemocnění dokáže téměř zázraky. „A prevenci lidé zatím těžce podceňují," povzdechl si lékař. Mluví z vlastní zkušenosti. Před čtvrt rokem převzal a provozuje v Karlových Varech onkologickou ambulanci, která pacientům poskytuje komplexní onkologickou terapii podle celosvětového trendu, tedy v ambulantním režimu. A navíc s vysoce odborným personálem, ordinují zde zkušené onkoložky s praxí z významných pracovišť v České republice i v zahraničí, lékařky Taťána Fischerová a Hana Korunková. Přestože jde o privátní zdravotnické zařízení, samozřejmostí jsou smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Léčbu tak hradí ony, pacient nic nedoplácí. „V Karlových Varech máme k dispozici vše, co může moderní onkologie nabídnout kdekoliv na světě. Spolupracujeme s místními lékaři a předními zařízeními včetně onkologie v Chebu, Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze a Nemocnicí Na Pleši, která je vysoce specializovaným onkologickým a rehabilitačním centrem," vysvětlil Roman Šmucler.

O pacienty s touto diagnózou se tak postará tým odborných lékařů, protože komplexní onkologické centrum v karlovarské nemocnici chybí. „Přestože by tady být mohlo a mělo, nemocnice je moderní, vybavena špičkovými přístroji i odděleními, které jsou při onkologické léčbě nezbytné," konstatoval lékař Šmucler. Krajská nemocnice zatím disponuje jenom radiační onkologií v chebské nemocnici.

Podle Národního onkologického registru je Karlovarský kraj třetím nejzatíženějším regionem v nádorových onemocněních zažívacího traktu a o moc lépe si nestojí ani v dalších typech onkologických diagnóz. Ambulantně bylo jen v Onkologické ambulanci v Karlových Varech v loňském roce ošetřeno 1 400 pacientů. Ovšem letos v březnu zde lékaři zaznamenali nárůst ošetření o 83 procent než ve stejném měsíci vloni. "To nás doslova šokovalo," přiznal Roman Šmucler. Ten si to vysvětluje zvyšující se kvalitou a dostupností péče v Onkologické ambulanci, která sídlí v Libušině ulici, a také tím, že si lidé na ambulantní režim léčby zvykají a objevují jeho výhody. „My pacientům navíc poskytujeme opravdu špičkovou léčbu, která pro ně v Karlovarském kraji byla doposud jen těžko dostupná. Museli na ni čekat, což v onkologii může mít fatální následky," uvedl lékař. Nejčastějším zhoubným nádorem současnosti je karcinom kůže. Ale i tady medicína zaznamenává úžasné pokroky a pokud je pacient léčen fotodynamickou terapií, pak je téměř ze sta procent úspěšná. A tuto metodu Onkologická ambulance ve spolupráci s Lasercentrem Asklepion pacientům poskytuje. „"U superficiální formy karcinomu kůže má tato terapie účinnost blízkou sta procent. U jiných forem bazaliomu je léčbu potřeba kombinovat s chirurgií," vysvětlil lékař Šmucler. Zákeřná je podle něj i rakovina dutiny ústní. I tu může včas odhalit preventivní prohlídka přístrojem VELscope a úspěšně operovat.