Tato značka přikazuje od 1. listopadu do 30.dubna na označených úsecích silnic a dálnic pokračovat v jízdě pouze se zimní výbavou. Součástí této výbavy jsou zimní pneumatiky, kterými musí být vozidla vybavena. Použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů.

„Řidič by si měl uvědomit, že komunikace jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. V zimních měsících se stává nejvíce nehod s tragickými následky, proto je namístě zvýšená opatrnost, která je tou nejlepší prevencí," varuje krajská policejní preventistka Zdeňka Papežová.

Praxe podle policie jednoznačně potvrzuje, že se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější. Letní pneumatiky totiž začínají tvrdnout již za teploty kolem sedmi stupňů Celsia a ztrácejí tím přilnavost a účinnost.

Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami, vyšší adhezi i na suchých vozovkách, mají také podstatně kratší brzdnou dráhu. Jsou zkrátka schopny zajistit lepší ovládání vozidla.

Výhodnější je přezout všechny čtyři pneumatiky s dostatečně hlubokým dezénem. Důležitá je také starost o správně nahuštěnou pneumatiku. V zájmu vlastní bezpečnosti kontrolujte tlak v pneumatikách v zimě více než kdy jindy. Pro jízdu autem při špatných povětrnostních podmínkách, zejména ve vyšších polohách, je důležité včasné nasazení sněhových řetězů. Jejich nasazování si předem vyzkoušejte. „Zimní prohlídky aut jsou dobrou investicí. Pokud se necítíte na kontrolu vozidla sami, v současné době nabízí řada autorizovaných servisů buď zcela bezplatné základní prohlídky vozu pro zimní období, nebo cenově velice přijatelné," doplnila.