SOKOLOVSKO

Sokolovská rozhledna Hard je 18 metrů vysoká a byla postavena v roce 1907. V letech 1999 až 2001 byla rozhledna obnovena v původní podobě z počátku 20. století a koncem dubna roku 2001 předána veřejnosti.

„Díky rekonstrukci před zhruba 15 lety nás údržba rozhledny stojí minimum. Svoji důležitou roli také hraje fakt, že je uzavřená a případní zájemci si musejí půjčit klíč a zapsat se," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

„Zájemce o návštěvu rozhledny vždy rozesměje fakt, že klíče jsou k zapůjčení na oddělení Policie ČR, která sídlí hned vedle rozhledny," řekla Kamila Heráková ze Sokolovského infocentra.

Jako zajímavost lze uvést, že město kdysi zvažovalo stavbu unikátní atrakce. Měla to být půl kilometru dlouhá bobová dráha, vedoucí právě z rozhledny Hard směrem k takzvanému chemičáku. Sokolov chtěl stavět jen za pomoci dotace. Po úsporných opatřeních však projekt prozatím utichl.

Rozhledna Cibulka: Cibulka v Oloví na Sokolovsku se tyčí v nadmořské výšce 655 metrů a je 29,5 metru vysoká. Otevřená byla v srpnu 2014 a v letošní turistické sezóně nabízí novinku v podobě nových laviček, které město nechalo pod Cibulkou postavit. Rozhledna je jednou z nejmladších v západních Čechách. Ročně ji navštíví tisíce lidí. Jméno Cibulka nese podle horní části ve tvaru cibule, která je zastřešená. Dříve prý stála na protějším kopci v Boučí, poté byla postavena na Šibeničním vrchu, aby byla nakonec za války zbourána.

CHEBSKO

Asi nejznámější rozhlednou na Ašsku je ta na ašském vrchu Háj, který je mimo jiné známý jako lyžařské středisko. Rozhledna, která pamatuje obě světové války, je vysoká 34 metrů a v provozu je vždy od dubna do konce října. „Roční údržba rozhledny, v níž je započítán úklid odpadků, zametení schodů, instalace a odstranění plechových krytů v horní části rozhledny v zimním období, stojí přibližně 20 tisíc korun ročně," uvedl mluvčí Městského úřadu v Aši Milan Vrbata. „Na letošní rok je připravována větší oprava vnitřku rozhledny, která zahrne opravy omítek, vymalování, opravy a natření kovových částí. Žádnou podobnou stavbu město Aš nechystá," upřesnil.

Jednou z možností, jak vidět téměř celý Cheb, je návštěva nedávno obnovené vyhlídky na místním sídlišti Zlatý vrch. Původní rozhledna vznikla v době okolo roku 1880, ale na konci sedmdesátých let minulého století ji poničila bouřka.

Od té doby až do minulého roku altán chátral. Obnova vyhlídkového pavilonu byla další akcí, kterou Nadační fond Historický Cheb realizoval po obnově helmic na kostele sv. Mikuláše roku 2008. Pohled si mohou užít i vozíčkáři, protože k altánku nevedou pouze schody, ale také pozvolná cesta po obvodu kopečku.

Z Mostní rozhledny, která je přístupná z chebské Krajinky, obyvatelé v současné době nejvíc sledují postupující práce na rekonstrukci levého břehu Ohře. Oblíbeným cílem procházek při slunečném počasí pak bývá také kamenná Bismarckova rozhledna, která se nachází na Zelené hoře nedaleko Chebu. Samotný výhled sice většinou zakrývají stromy, je zde ale krásný vzduch a klid. Rozhledna je otevřená od dubna do října od 9 do 18 hodin.

Na rozhraní chebského a sokolovského regionu mohou pěší turisté i cyklisté zamířit k dřevěné rozhledně „U Strejců". Tu lidé najdou přibližně kilometr západně od města Luby a vede k ní naučná stezka „Lubsko".

KARLOVARSKO

Komu nevadí výstup do poměrně prudkého kopce, tomu se nabízí vrch Bučina, kde stojí kamenná rozhledna vysoká 13 metrů. Vyhlídkovou věž na Bučině (582 m) zhruba dva kilometry nad Kyselkou u Karlových Varů nechal vystavět kolem roku 1880 Heinrich Mattoni. Rozhledna je už na katastru vojenského újezdu, starají se o ni vojenské statky. Vede k ní červená značka. Pokud vím, tak přístup turistů je sem tolerován a na rozhlednu se dá vystoupat po celý rok. Je odtud nádherný výhled na Kyselku i hřeben Krušných hor.

Rozhledna a řada vyhlídkových míst samozřejmě nechybí ani v Karlových Varech. Nejznámější je rozhledna Diana. Stojí na Vrcholu přátelství již od roku 1914. O rok dříve začal se stavbou rozhledny a přilehlé restaurace karlovarský stavitel František Fousek.

Obě stavby byly veřejnosti zpřístupněny 27. 5. 1914. V seznamu kulturních památek je rozhledna Diana zapsána od prosince 1981. Kamenná rozhledna s doškovou střechou a ochozem stojí ve výšce 547 m n. m. a nabízí překrásný výhled na Karlovy Vary, vrcholy Krušných hor, Doupovských hor a Slavkovského lesa. K vyhlídkovému ochozu čtyřicet metrů vysoké rozhledny vede 150 schodů. K Dianě jede i lanovka.

Hraběnka na Větrném vrchu zůstala zatím pouhým snem

Ostrov Položením základního kamene odstartoval počátkem srpna 2010 projekt výstavby rozhledny Hraběnka nedaleko výletní kavárny na Větrném vrchu v Ostrově. Myšlenka vytvořit projekt rozhledny se zrodila již před lety. Po dlouhém hledání inspirace a sbírání zkušeností vznikl projekt, který byl od prvních úvah do vytvoření prezentovaných vizualizací tvořen tak, aby respektoval krajinu a přilnul k danému místu, aby byl pojat jako novodobá dominanta města, byl unikátní a citlivě esteticky řešený a také aby propojil nové, moderní pojetí s historickými fakty města, právě z tohoto vychází pracovní název rozhledny Hraběnka. Z kopce Větrný vrch, který je vzdálený zhruba jeden kilometr od města, je možné vidět rozlehlé panorama Krušných hor s vysílačem Klínovec, město Ostrov i panorama Doupovských hor.

Rozhledna by se tyčila přímo nad sjezdem z rychlostní silnice spojující Karlovy Vary a Ostrov a mohla by se snadno stát vyhledávaným turistickým cílem. Zároveň je místo velmi dobře dostupné pro obyvatele města a nabízí příjemnou procházku. Nová dominanta Ostrova je zatím pouze na papíře, ovšem členové občanského sdružení Hraběnka stále pořádají akce, oslovují sponzory a snaží se na stavbu rozhledny sehnat peníze. „Sbírku jsme už uzavřeli a za zhruba třicet tisíc korun jsme zadali vypracování části projektu autorizované firmě," uvedla Marcela Plachá.

Rozhledna Hraběnka má být dle projektu 19,5 metru vysoká a na ochoz povede přibližně osmdesát schodů. Konstrukce je ocelová, s ozdobnými prvky.