Ty předešlé byly o hodně dramatičtější, strávil je totiž ve věznici v Japonsku, kde si odpykával svůj trest. Návrat do ´normálního´ života mu zjednodušila nejen jeho rodina, ale také Rubikon centrum, které pomáhá lidem se záznamem v trestním rejstříku se zprostředkováním zaměstnání, oddlužení a také s právním poradenstvím.

„O Rubikonu jsem poprvé slyšel po převozu z Japonska do vězení v Čechách. Už ve výkonu trestu mohou vězni s centrem spolupracovat,“ řekl Karel Svoboda. „Já jsem spolupráci volil ale až na svobodě. Pomohli mi hlavně v začátcích, kdy jsem vyšel z věznice. Díky nim a panu Milanu Roháčovi, který zastupuje chebské centrum, jsem si našel práci. Kromě toho se mnou pracovali na přípravě k oddlužení,“ přiblížil nesnadné začátky.

Rubikon by podle jeho slov měli využít všichni bývalí vězni, kteří se chtějí vrátit do běžného života. „Jde především o to, že vám centrum pomůže k vytvoření pevné půdy pod nohama ve firmách, které s Rubikonem spolupracují a nabízejí práci i lidem s trestní minulostí. To je pro bývalé vězně nesmírně důležité.“

Návrat k rodině a běžným problémům je podle jeho slov těžký. „Snadný není ani s pomocí centra, ale ono ho pomůže zjednodušit. Jsem strašně rád, že taková organizace existuje a dokáže pomoci. Za to jí patří velký dík,“ dodal.

Přestavba a úprava opuštěného modrého věžáku, který se nachází nedaleko centra města Chebu, vyjde na celkem deset milionů.
Opuštěný dům poslouží nejen jako ubytovna sportovců