Na zhruba pětačtyřicet kilometrů těchto silnic, z nichž je řada úseků v žalostném stavu, by chtěl kraj získat na dotacích kolem půldruhé miliardy korun. Podmínkou, aby se mohl kraj vůbec o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ucházet, ovšem je získat peníze k předfinancování jednotlivých akcí. Uvedl to náměstek hejtmana Dalibor Blažek. Proto si Karlovarský kraj bude muset vzít revolvingový úvěr ve výši zhruba 600 milionů korun. Což je krátkodobý úvěr s možností obnovování. Kraj nyní bude vybírat banku, jež by mu úvěr poskytla za nejvýhodnějších podmínek.

Největší z připravovaných staveb, které by z evropských peněz mohly být financovány, je obchvat Mariánských Lázní. Náklady na jeho vybudování jsou odhadovány na 345 milionů korun. Z dotací by Karlovarský kraj mohl dostat 85 až 90 procent z celkových uznatelných nákladů.

Seznam komunikací, které bude možné opravovat s využitím evropských peněz, připravila Krajská správa a údržba silnic, příspěvková organizace Karlovarského kraje. Zda zůstane seznam v dané podobě, nebo se bude měnit, to by podle Blažka mělo definitivně určit krajské zastupitelstvo. V novém programovacím období se dotace budou týkat jen silnic navazujících na evropskou silniční síť TEN. Tedy na silnice napojené na komunikaci R6 nebo na silnici do Plzně.