V pátém kalendářním týdnu byl zaznamenán nárůst počtu onemocnění ve všech věkových skupinách, s výjimkou seniorů. V jejich případě nemocných ubylo. Nejvyšší nemocnost byla v okrese Cheb (1016 nemocných na 100 000 obyvatel), nejnižší v okrese Karlovy Vary (496 nemocných na 100 000 obyvatel), v okrese Sokolov činila 976 na 100 000 obyvatel.

V letošní sezóně 2015/2016 byly v Karlovarském kraji dosud hlášeny 4 potvrzené případy chřipky (2 z okresu Karlovy Vary, 1 z okresu Sokolov a 1 z okresu Cheb), a to ve věkové skupině 15 až 24 let a 1 ve věkové skupině 25 až 59 let.

„Z celkového počtu byly tři chřipky zachyceny v rámci surveillance chřipky a dalších respiračních viróz, které zajišťuje KHS Karlovarského kraje ve spolupráci s vybranými praktickými lékaři v kraji a se SZÚ Praha. Laboratorně byla potvrzena chřipka A, chřipka A (H1N1) a dvakrát chřipka B. Nikdo z nemocných nebyl očkován proti chřipce. Nebyl hlášen žádný klinicky závažný případ chřipky, který by si vyžádal intenzivní péči na ARO či JIP," uvedla Martina Prokopová, ředitelka odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Proočkovanost proti chřipce v Karlovarském kraji je dlouhodobě na nejnižší úrovni v ČR. Dosud bylo v letošní sezóně 2015/2016 očkováno proti chřipce 2,9 procenta obyvatel v Karlovarském kraji, což je méně než v sezóně 2014/2015, kdy byla proočkovanost 3,2 procenta.

Nejvíce osob je očkováno ve věkové skupině nad 60 let, zejména osob s chronickými onemocněními v anamnéze. Počty očkovaných osob jsou poskytovány očkujícími praktickými lékaři a lékaři očkovacích center v kraji.

Počty akutních respiračních infekcí v Karlovarském kraji vychází z týdenních hlášení praktických lékařů pro dospělé a praktických lékařů pro děti a dorost. Jedná se o takzvaná vážená a standardizovaná data s využitím počtu obyvatel v jednotlivých okresech a jednotlivých věkových skupinách.