Vysvětlení je jednoduché, už od podzimu je extrémně málo slunečního světla. Tím pádem je riziko, že lidé dostanou špatnou náladu anebo chřipku, mnohem vyšší. Varoval před tím klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové. Jen v Karlovarském kraji během podzimu chybělo téměř padesát procent dlouhodobého průměru slunečního světla a v lednu to bylo ještě téměř čtyřicet procent. Lepší není ani únor, který se i přes pár slunečných dní stane dalším chmurným měsícem.

„V Karlovarském kraji je ještě méně slunečního světla než jinde v republice, protože zdejší počasí ovlivňuje oceánské proudění,“ sdělil Rudolf Kovařík. „To znamená, že počasí tady je velmi dynamické, velmi často se mění a velmi často je tady zataženo nebo oblačno, ačkoliv jinde v Čechách je hezky,“ vysvětlil Rudolf Kovařík.

Nedostatek slunečního svitu nejenže má na svědomí naštvanost a frustraci, ale způsobuje i to, že se přestane v těle tvořit vitamin D. Ten vzniká přímo v kůži po dopadu přirozeného ultrafialového záření ze slunce. Dlouhodobý nedostatek vitaminu D v těle může způsobit různé problémy, protože ovlivňuje zhruba 200 tělesných chemických procesů. Ovlivňuje i obranyschopnost organismu.

NÁVŠTĚVNÍCI obdivovali stovky modelů.
Stovky modelů od desítek modelářů

„Až 20% chřipek a nachlazení, které v těchto dnech trápí obyvatele po celé České republice, způsobuje právě to, že nesvítí slunce,“ konstatoval Rudolf Kovařík. „Pro člověka je prostě sluneční světlo životně důležité. Proto se v těchto chmurných dnech mnoho lidí vydává za nákupy a tráví v obchodech mnohem více času než například v létě. Kromě nákupů tam totiž jdou i částečně intuitivně za světlem. Obchody jsou velmi dobře nasvícené a u člověka to pak vyvolává lepší náladu, i když z tohoto světla vitamin D nevznikne,“ uvedl Rudolf Kovařík.

Ze zdravotnického hlediska je také důležité, že mrzne. Protože mráz a sušší vzduch omezují růst plísní, aktivitu virů i bakterií.

„Zdá se, že lidé onemocní z mrazu, ale není to tak docela pravda. To, že dostanou rýmu nebo kašel, většinou závisí hodně na tom, že se pohybují mezi jinými lidmi. Vyhledávají mnohem častěji místa s velkou koncentrací lidí, kde se pak může objevit někdo s nachlazením anebo chřipkou, a lidé si to jednoduše mezi sebou předávají. Takže nastává trochu paradoxní situace, že lidé jdou například do obchodu kvůli světlu, aby se cítili lépe, a přitom tam mohou chytit bacila. Pokud je člověk zdravý, má v pořádku imunitní systém a netrpí nějakou chronickou nemocí, nemělo by ho mrazivé počasí nijak děsit,“ poznamenal Rudolf Kovařík.

A kdy bude slunečního světla zase více? Na to je těžké odpovědět. „Vývoj počasí v Karlovarském kraji bude i nadále dynamický, takže sluníčka se dočkáme, ale zatím to nebude žádná sláva,“ dodal Rudolf Kovařík.

Dětské hřiště. Ilustrační foto.
I nejmenší děti si budou mít kde hrát