„Zároveň pokračujeme i letos v ukázkách projektů staveb, které jsou připravovány k realizaci nebo nerealizované za období minulých pěti let. Tedy od 1. ledna 2011 do 20. dubna letošního roku. Přihlásit je možné i architektonické a urbanistické studie. Tato část je zařazena na základě dlouhodobého zájmu veřejnosti z předchozích ročníků o to, co vlastně se bude v regionu do budoucna stavět," řekla manažerka Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary Anna Vlášková.

Přihlašovatelem staveb i projektů může být investor, architekt, projektant, zhotovitel stavby nebo její majitel. „Naším hlavním záměrem při této soutěži je důraz na prezentaci všeho nového, novostaveb a rekonstrukcí, které se v uplynulém období podařilo zrealizovat. Chceme představit přihlašovatele, poděkovat a podpořit investory, architekty, projektanty a stavební firmy, kteří všichni mění podobu Karlovarského kraje. Zároveň letos chceme opět vybrat, představit a ohodnotit nejlepší projektanty a stavbyvedoucí," konstatovala Vlášková.

Za uplynulých 15 ročníků se prezentovalo 403 staveb včetně projektů, které jsou k prohlédnutí na internetu. Všechny stavby a projekty budou představeny veřejnosti v Karlovarském kraji, nejlepší stavby a projekty vybrané odbornou porotou i veřejností budou prezentovány v tisku a odborných časopisech, po dobu jednoho roku budou panely vystaveny na putovní výstavě na úřadech v Karlovarském kraji. Soutěž se bude konat jako nosná akce v rámci Dnů stavitelství a architektury Karlovarského kraje 2016, které budou probíhat ve dnech 9. až 10. června.

Od 16. května 2016 budou stavby a projekty umístěny na webové adrese www.stavbykarlovarska.cz, kde bude až do uzávěrky soutěže 10. června 2016 do 16:00 probíhat veřejné hlasování o stavbách.

„Zároveň bude možné na stejném webu hlasovat pro zachráněné památky Karlovarska. Věříme, že společně s námi budete mít zájem předvést své nové realizace a projekty staveb a dáte spolu s námi signál široké odborné i laické veřejnosti, že architektura, stavebnictví a dobré řemeslo budou vidět i v budoucnu," dodala Vlášková.

Soutěž vypisuje Regionální stavební sdružení Karlovy Vary spolu s partnerskými stavebními organizacemi. Záštitu nad soutěží převzal hejtman Karlovarského kraje Martin Havel a primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek.

Rekonstrukce zámku Ostrov na městský úřad získala hlavní cenu odborné poroty v loňském jubilejním 15. ročníku soutěže Stavby roku Karlovarského kraje. Veřejnost dala nejvíc hlasů rozhledně Cibulka u Oloví na Sokolovsku. ČTK to sdělila manažerka pořadatelského Regionálního stavebního sdružení Anna Vlášková.

Do soutěže se v loňském roce přihlásilo celkem 25 staveb a sedm projektů. Opět se hlasovalo i o nejlepší zachráněnou památku. Těch bylo vybráno šest a veřejnost upřednostnila rekonstrukci Národního domu v Karlových Varech.

Zámek v Ostrově byl další z řady investic, které město Ostrov dalo do obnovy areálu klášterního a zámeckého areálu, jehož byl zámek součástí. Projektantem rekonstrukce i dodavatelem byla společnost Jurica. Ostrovský zámek dostal také Cenu hejtmana Karlovarského kraje.

Přestavba zámku, v němž byla dříve průmyslová škola, přišla město na 177 milionů korun, získalo na něj dotaci. Anton Jurica získal i titul Projektant a stavbyvedoucí roku, ale nejen za samotnou rekonstrukci ostrovského zámku, ale i za dlouholetou projekční práci v kraji.

Mezi stavbami odborná porota ocenila na druhém místě rekonstrukci Grandhotelu Ambassador Národního domu. Svou cenu dal tomuto projektu i primátor Karlových Varů. Třetí místo obsadila rozhledna Cibulka. Mezi projekty odborná porota dala na první místo přístavbu knihovny Cheb, která zvítězila i v hlasování veřejnosti na internetu.

O titul Stavba roku vloni soutěžily stavby i rekonstrukce z celého Karlovarského kraje. Přihlášeny byly bytové domy, hotely, stavby občanské vybavenosti, stavby pro služby, vzdělání, sport, průmyslové stavby i stavby dopravní. Soutěžila i rozhledna a vstup do dolu.

Mezi projekty byly rekonstrukce hotelů, studie zástavby v Karlových Varech, projekt na dostavbu nemocnice nebo lávka přes Ohři.

Ze Sokolova byl projekt na revitalizaci sídliště a Cheb přihlásil projekt přístavby knihovny.

V roce 2014 odborná porota nejlépe ohodnotila zrekonstruovanou rozhlednu na Klínovci, druhé místo získal dům Stallburg v Kyselce.

U veřejnosti v internetovém hlasování si nejlépe vedla restaurace Smíchovský pavilon v Karlových Varech. V kategorii projektů pak jak u poroty, tak mezi veřejností suverénně zvítězil projekt rekonstrukce Národního domu v Karlových Varech.