Ač jsou to uskupení odlišná, v jednom by chybělo vítězné ANO a v druhém ČSSD, obě tyto koalice mají jedno společné. A to křehkou většinu třiadvaceti hlasů v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. „Při našem rozhodování vycházíme především z fungování poslední krajské koalice. Bylo věcné, komunikačně na dobré úrovni a se střety v čistě věcné, názorové rovině," vysvětluje STAN s partnery své rozhodnutí.

„Naše poznatky uvedené v předchozích třech bodech vyvolávají pochybnosti o stylu, principech a stabilitě fungování případné krajské vlády s hnutím ANO. S ohledem na výše uvedené i nadále preferujeme půdorys krajské koalice postavený na základě předchozí krajské vlády s novým partnerem, tedy koalice ČSSD, STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 ODS -HNHRM a Piráti," uvedli Petr Kulhánek, lídr kandidátky a primátor Karlových Varů, Jitka Pokorná, krajská předsedkyně STAN a starostka Nové Role, Oľga Haláková, krajská předsedkyně KDU-ČSL a starostka Bečova nad Teplou, a Lukáš Otys, krajský předseda TOP 09.

Tato koalice tedy vyzývá všechny uvedené subjekty ke společnému jednání nad tímto koaličním modelem. „V případě, že k takovému modelu nebude vůle a nenalezl by většinovou podporu, je z našeho pohledu namístě diskuse o široké koalici bez KSČM a SPD-SPO. Pokud by se ani tento model neukázal jako životaschopný, koalice je připravena plnit úlohu konstruktivní opozice," uvedli předsedové této koalice.

Podepsané memorandum kritizuje i Petr Zahradníček (TOP 09). „Velmi slušně řečeno považuji včerejší podepsání memoranda o výlučné spolupráci na sestavování krajské vlády s ANO ze strany ODS a HNHRM (stále ještě partnerů končící krajské vlády) za velmi nekolegiální, a to nejen vzhledem k tomu, že ani „neměli koule" nám to sdělit napřímo. Tváří se jak Mirek Dušín z Rychlých šípů, ale chovají se jako Bohouš z Bratrstva kočičí pracky. Smutné na tom je, že mě to bohužel nepřekvapuje, a taky si myslím, že se jim tenhle krok velmi brzy vymstí," uvedl.

NEHORÁZNÉ, MÍNÍ ANO

Hnutí ANO se ale vůči Kulhánkovým vyjádřením ostře ohradilo. „Koalici STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 jsme otevřeně nabídli účast na krajské vládě na základě příbuznosti volebních programů a programových priorit. Tato věcná nabídka účasti na transparentní vládě v Karlovarském kraji trvala i poté, co jsme společně s ostatními politickými subjekty tvořícími většinu podepsali memorandum o spolupráci.

Koalice STAN pod vedením pana Kulhánka si však na rozdíl od voličů žádnou změnu ve vedení kraje nepřeje. Jejich prohlášení jsou účelová, jednání jejich lídra nekorektní a mají jediný cíl. Udržet si společně se sociální demokracií moc nad dalším rozhodováním Karlovarského kraje za každou cenu a co nejvíce pošpinit vítěze voleb," zdůraznil Martin Hurajčík, krajský předseda hnutí ANO.

A za naprosto nehorázné v této souvislosti ANO považuje pozvání pana Kulhánka určené pro vybrané zástupce partnerů na tak zvanou „schůzku k projednání koalice na rozšířeném půdoryse původní koalice, to je ve složení ČSSD STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 ODS HNHRM Piráti", těsně poté, co ANO společně s ODS, HNHRM a Piráty podepsali výhradní spolupráci o společném postupu s tím, že nebudou jednat už s nikým samostatně. „Takovým způsobem se ve slušné společnosti nejedná. Na tomto místě připomínáme, že primátor Kulhánek staví koalici v Karlových Varech na přeběhlících, kteří odešli z hnutí ANO. Pro udržení se u moci je tak zjevně ochoten a schopen udělat cokoliv. Hnutí ANO se však nenechá zatáhnout do jeho zpravodajských her a bude i nadále postupovat korektně, věcně, otevřeně a transparentně, a to nejenom vůči svým partnerům, ale i ve vztahu k případné opozici," nekompromisně dodal Martin Hurajčík.

JEDNÁNÍ V OBRÁTKÁCH

I když v Karlovarském kraji je při vyjednávání možné vše, pravděpodobnost, že STAN s partnery a ČSSD v opozici skutečně skončí, je ale vysoká. ANO totiž při jednání o koalici s Piráty, HNHRM a ODS nasadilo vysoké obrátky. ANO si nárokuje pouze resort dopravy, a to z toho důvodu, že má ve vládě ministra dopravy a hlavní prioritou programu hnutí ANO je dostavba D6. Zájem má také o finance a investice u hejtmana.

A například ODS s tím problém nemá. „ANO má ministra dopravy, kdo jiný by to měl mít na starosti, aby s ním mohl komunikovat a snažit se tuto situaci urychlit než ANO," uvedl lídr ODS Karel Jakobec.

S návrhem je srozuměno i HNHRM. „Považuji to za korektní a kvituji, že ANO ctí dohodu, že nebude mít většinu v krajské radě," uvedl lídr Patrik Pizinger.

Tato třiadvacetičlenná koalice by se navíc mohla ještě rozšířit. Například Jaroslav Bradáč ze Strany práv občanů by se spolupráci nebránil. „Pokud o to budou stát, jsem připraven k diskusi," uvedl. Že by se ale roztříštila Kulhánkova koalice, to tento lídr vylučuje. „Do krajských voleb jsme šli společně a budeme společně i postupovat v koaličních jednáních," uvedl.

ČSSD V OPOZICI?

Ani sociální demokraté zatím nesložili vyjednávací zbraně a vydali všem současným stranám, a to včetně těch, které podporují koalici s ANO, výzvu k dalšímu jednání. „Pokud by se nedohodli, pak je možnost utvořit koalici, kterou navrhuje STAN s podporou KOA, TOP 09, HNHRM a KDU-ČSL. Zároveň respektujeme fakt, že Piráti, HNHRM a ODS podepsali s ANO memorandum, a další jednání s námi je tak v tuto chvíli vyloučeno. My jsme k jednání s ANO přizváni nebyli a nelámeme se do dveří, které jsou pro nás uzavřené," uvedl Petr Navrátil, krajský předseda ČSSD.

Pokud by sociální demokraté skončili v opozici, pak by to bylo historicky poprvé od vzniku krajů, tedy od roku 2000. „Byla by to nová zkušenost. Byli bychom ale konstruktivní opozice, nikoliv destruktivní. I v této roli bychom chtěli kraj posunout dopředu," zdůraznil Petr Navrátil.