Díky tomu lze pokračovat v dalších administrativních úkonech směřujících k vydání stavebního povolení.

Stavět by se měl letos začít obchvat Lubence a Řevničova. a také úsek dálnice mezi Řevničovem a Novým Strašecím. „Za jiných okolností bych řekla, že z toho máme velkou radost, ale jde zase jen o část D6, takže spíše konstatuji, že ministru životního prostředí patří dík za jeho úsilí o včasné vydání závazného stanoviska. Nedostavěná dálnice je ostudou a trápí mnoho občanů našeho kraje, ale i návštěvníků, kteří k nám přijíždějí. Nebo spíše nepřijíždějí od Prahy," uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Podle informací ministerstva životního prostředí se na vydání stanovisek k prioritním dopravním stavbám dohodla vláda s Evropskou komisí už v roce 2016. Devět staveb z dohodnutého seznamu tak nemusí opakovaně projít procesem posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), přestože jim bylo vydáno už před mnoha lety, ještě podle předvstupního zákona o EIA z roku 1992. Jde o silniční stavby, které jsou součástí transevropské sítě.

Během února se plánuje společná schůzka hejtmanů dotčených krajů a starostů obcí po trase D6. „Budeme mluvit o aktuálním stavu přípravy jednotlivých staveb včetně výkupu pozemků. Chceme také jednat o možnosti vyjmutí obchvatu Sokolova ze zpoplatněných úseků, které se nepodařilo prosadit do dané vyhlášky vloni. Již jsem o tom s ministrem dopravy diskutovala. Karlovarský kraj byl zařazen mezi strukturálně postižené regiony a Sokolov má jednu z největších nezaměstnaností v celé ČR. Znepoplatnění by ulevilo nejenom dopravě v centru Sokolova, ale i mnoha občanům," dodala hejtmanka Vildumetzová.