Karlovarský kraj podal žádost o finanční podporu projektu jím zřizované příspěvkové organizace Technika pro zdravotnickou záchrannou službu. Na nákup nových sanitek chtěl z evropských peněz získat více než 50 milionů korun. Žádost ovšem schvalovacím procesem neprošla. „Nebyl to jen náš neúspěch, stejně dopadli se svými žádostmi i v dalších krajích. Komise upřednostnila v tomto kole výzvy podávání projektů na podporu pro hasiče," vysvětluje náměstek hejtmana Jakub Pánik.

„Všichni víme, jak byl a mnohde ještě je hasičský sbor z hlediska vybavení technikou podfinancovaný. Proto jsme i trochu čekali, že peníze půjdou spíše tam. Hasiči si to určitě zaslouží. Oproti tomu do vybavení záchranek se investovalo poměrně dost. A protože jsme výsledek žádosti a verdikt komise očekávali, připravili jsme se," poznamenal náměstek Pánik.

Karlovarský kraj už v uplynulých dvou letech investoval i s využitím evropských dotací. Znamenalo to nákup přibližně 15 nových vozů pro záchranku. A podle Pánika bude kraj v modernizaci vozového parku záchranky nadále pokračovat i bez ohledu na to, jak žádost o dotaci dopadla.

„Už příští rok připraví kraj výběrové řízení na nákup nových sanitek s tím, že od roku 2018 by mělo být každý rok nakoupeno asi pět sanitek do doby, než bude vozový park záchranky odpovídat potřebám," podotkl náměstek.

Peníze, které měl kraj připraveny na spolufinancování nákupu sanitek při případném získání dotace, budou využité například na rekonstrukci základny záchranky v Sokolově.